Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 50 barn kastas ut från förskolan – efter nya regeln

Dagens toppnyheter – inrikes
57 föräldrar i Hässleholms kommun har inte betalat förskoleavgiften i tid – och nu måste barnen Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kraven skärps på föräldrar som inte betalar förskolavgift i Hässleholms kommun.

I nuläget har ett 50-tal barn förlorat sin förskoleplats.

– Det är en anständighetsfråga, säger Stefan Larsson (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden.

– Vi är inte speciellt glada, säger Joachim Fors (S), andre vice ordförande i nämnden.  

De senaste fyra åren har Hässleholms kommun haft policyn att föräldrar som inte har betalat förskoleavgiften i tid ändå får ha kvar sina barn på förskolan.

Nu är det slut med det.

Från den 1 juli innebär utebliven betalning att barnen mister sin plats på förskolan, bortsett från de 15 timmar på allmän förskola som alla barn har rätt till.

– Det är en anständighetsfråga. Om man nyttjar en kommunal tjänst som alla andra betalar för ska man givetvis också betala för sig, säger Stefan Larsson (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden i kommunen.

Över 50 barn drabbade

Resultatet har redan börjat visa sig. Upp emot 57 barn till föräldrar som inte har betalat avgiften i tid får inte längre komma till förskolan, vilket Norra Skåne var först med att skriva om.

– Det här skulle ha hanterats långt tidigare. Då skulle man aldrig ha uppnått de här nivåerna, säger Larsson.

Alla föräldrar får flera betalningspåminnelser innan barnet stryks från förskolan.

– Föräldrarna måste prioritera annorlunda. Är det föräldrar som av olika skäl inte har råd att betala får man vända sig till socialen, där ersättning för barnomsorg ingår. Om det beror på andra saker måste man omprioritera i sin budget.

Stefan Larsson (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden i Hässleholms kommun.Foto: Pressbild

S-kritiken: ”Vi varnade”

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fick igenom ändringen – men möttes av starkt motstånd från Socialdemokraterna och Centerpartiet.

– Vi tycker inte att barnen ska straffas för att föräldrarna inte gör rätt för sig. Vi varnade för konsekvenser och det är de konsekvenserna vi ser nu. Vi är inte speciellt glada, säger Joachim Fors (S), andre vice ordförande i barn och utbildningsnämnden.

Joachim Fors (S), andre vice ordförande i barn och utbildningsnämnden.Foto: Pressbild

– Vi ville behålla reglerna vi hade, att kommunen ska jaga föräldrarna att betala men att barnen ska få gå i förskolan ändå.

Varför skulle man vilja betala om man inte måste betala för barnens förskola?

– Man behöver betala. Det är min bestämda uppfattning. För vissa barn är förskolan den bästa och tryggaste stunden på dagen. De som inte har det lätt hemma kan behöva vara där.

Ladda ner.