Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

4 700 har avvisats vid gränsen mot Danmark

Polisen varnar för långa köer på Öresundsbron på grund av gränskontrollerna mot Danmark.

Hittills har fler än 4 700 personer stoppats från att resa in i Sverige.

Inreseförbudet riskerar att leda till långa köer på Öresundsbron när arbetspendlingen över sundet ökar efter ledigheterna, enligt polisen.

– Man kan inte chansa på att bli insläppt i Sverige, säger polisens kommenderingschef Per Olof Söyseth.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Sedan inreseförbudet trädde i kraft den 22 december har över 4 700 personer stoppats vid kontrollstationerna.
Foto: FRITZ SCHIBLI

”Den som måste resa in i Sverige i dessa dagar behöver ha god tidsmarginal. Särskilt i rusningstid får man räkna med lång väntan vid den svenska gränskontrollen på Öresundsbron”, säger kommenderingschef Per Olof Söyseth i ett pressmeddelande.

Sedan förbudet trädde i kraft den 22 december har över 4 700 personer stoppats vid kontrollstationerna vid Öresundsbron, i Helsingborg och på tågstationen i Hyllie.

”Kontrollen är 100-procentig”

Förbudet innebär att bara svenska medborgare och utländska medborgare som omfattas av undantagen får passera gränsen från Danmark till Sverige.

Utländska medborgare som bor eller arbetar i Sverige, personer som arbetar inom transportsektorn, och personer med trängande familjeskäl finns med på listan över dem som omfattas av undantagen, enligt Regeringskansliet.

”Kontrollen av inresande är 100-procentig och man kan inte chansa på att bli insläppt i Sverige. Varje resenär måste kunna bevisa sin rätt att komma in i landet genom att till exempel visa anställningsbevis, lönebesked eller utdrag från folkbokföringsregistret”, säger Söyseth.

På onsdagseftermiddagen och kvällen var kötiden till inresekontrollen mellan 15–20 minuter. Vid 20-tiden hade köandet minskat till cirka tio minuter. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!