Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 20 nya anmälda bedrägerier mot äldre

Polisen varnar: Så tar de falska poliserna kontakt med de äldre.

Under fredagen och lördagen har polisen i Region syd tagit emot 23 nya anmälningar om bedrägerier eller bedrägeriförsök mot äldre.

– Det är fullbordat brott i minst fem fall, säger Rickard Lundqvist vid ledningscentralen.

Inget tyder på att den senaste tidens intensiva brottsvåg riktad mot gamla människor skulle vara på väg att avta. Nya anmälningar kommer hela tiden in till polisen.

I en del fall har gamla lurats att ge ifrån sig sina kontonummer och inloggningskoder till nätbanken.Foto: Shutterstock
Det är undantagslöst de allra äldsta personerna som blir utsatta för bedragarna. Oftast drabbas kvinnor.Foto: DN

Brottslingar försöker lura de äldre att lämna över kontanter, smycken och betalkort – eller att avslöja nummer och inloggningskoder till sina bankkonton.

Vanligast är att bedragarna säger sig komma från polisen. Men det förekommer även att brottslingarna säger sig vara mäklare, sotare eller komma från banken.

Fem brott har lyckats

Under fredagen anmäldes 18 sådana bedrägerier – som lyckades i fem fall, enligt polisens preliminära statistik.

Under lördagen fram till 20-tiden hade ytterligare fem anmälningar kommit in, och någon till var eventuellt på gång. Sammanlagt minst 23.

Ett av bedrägeriförsöken under lördagen hade lyckats.

Siffrorna är osäkra

– Vi har ett fullbordat brott i Malmö under lördagen. Ett försök i Arlöv har misslyckats, säger Rickard Lundqvist.

Han understryker att det finns en viss osäkerhet både om siffrorna och om de brott som döljer sig bakom dem.

– Vi måste hämta in uppgifter från de drabbade i varje enskilt ärende. bland kan det vara svårt på grund av demens eller andra faktorer, säger Rickard Lundqvist.

Allt är inte brott

– Alla anmälningar inte brott. Vi hade en anmälan från Ystad om att någon utgav sig från att komma från hemtjänsten. Men det var faktiskt hemtjänsten som kom med mat.

Merparten av dem som utsatts för bedrägerier eller bedrägeriförsök är kvinnor. Men det finns en handfull män bland de drabbade.

En man ska ha blivit lurad på ett mycket stort belopp under fredagen.

POLISENS TIPS: SÅ SKYDDAR DU DIG

• Om du blir kontaktad av någon som säger sig var polis. Ring 114 14 och kontrollera om polisen har ett ärende på din adress.

• Lämna aldrig ut bankkort och koder på uppmaning. Så jobbar varken polis eller bank.

• Om personer säger sig vilja återlämna stöldgods, be att få komma till en polisstation och hämta det. Generellt sätt söker inte polisen upp folk i deras hem för att överlämna stöldgods.

• Var försiktig. Låter uppgifter märkliga så ska man lita på magkänslan. Ring polisen och fråga om du känner dig osäker.

• Om personer knackar på och utge sig vara polis ska de alla antingen ha komplett polisuniform eller kunna visa upp giltig polislegitimation.

• Tränger någon sig in i din bostad och säger sig vara polis. Ring 112.