Glad och pigg. Angelo, 16 månader, var en pigg och glad liten kille. Men förra hösten blev han dålig och fick bland annat en förlamning i ansiktet. Därefter blev han sämre igen. "Han var ledsen, trött och ville inte äta. Sedan fick vi diagnosen leukemi", säger hans mamma Emily Eszenyei, 21. Foto: PrivatGlad och pigg. Angelo, 16 månader, var en pigg och glad liten kille. Men förra hösten blev han dålig och fick bland annat en förlamning i ansiktet. Därefter blev han sämre igen. "Han var ledsen, trött och ville inte äta. Sedan fick vi diagnosen leukemi", säger hans mamma Emily Eszenyei, 21. Foto: Privat
Glad och pigg. Angelo, 16 månader, var en pigg och glad liten kille. Men förra hösten blev han dålig och fick bland annat en förlamning i ansiktet. Därefter blev han sämre igen. "Han var ledsen, trött och ville inte äta. Sedan fick vi diagnosen leukemi", säger hans mamma Emily Eszenyei, 21. Foto: Privat
Tuffa behandlingar. Behandlingen med cellgifter är påfrestande för Angelo. "Han ligger i sin säng, han vill inte leka. Han är nästan okontaktbar i bland", säger Emily och pappa Erik Silva. Foto: PrivatTuffa behandlingar. Behandlingen med cellgifter är påfrestande för Angelo. "Han ligger i sin säng, han vill inte leka. Han är nästan okontaktbar i bland", säger Emily och pappa Erik Silva. Foto: Privat
Tuffa behandlingar. Behandlingen med cellgifter är påfrestande för Angelo. "Han ligger i sin säng, han vill inte leka. Han är nästan okontaktbar i bland", säger Emily och pappa Erik Silva. Foto: Privat
Bor på sjukhuset. Angelo och hans familj har i princip bott på Skånes universitetssjukhus sedan den 24 november förra året då benmärgsprovet bekräftade att han hade drabbats av akut myeloisk leukemi. Foto: PrivatBor på sjukhuset. Angelo och hans familj har i princip bott på Skånes universitetssjukhus sedan den 24 november förra året då benmärgsprovet bekräftade att han hade drabbats av akut myeloisk leukemi. Foto: Privat
Bor på sjukhuset. Angelo och hans familj har i princip bott på Skånes universitetssjukhus sedan den 24 november förra året då benmärgsprovet bekräftade att han hade drabbats av akut myeloisk leukemi. Foto: Privat
Får stöd. Hela familjen är med Angelo på sjukhuset. En av föräldrarna bor med honom på rummet, den andra bor med storasystern Joline på Ronald Mc Donald-huset i anslutning till sjukhuset. Foto: PrivatFår stöd. Hela familjen är med Angelo på sjukhuset. En av föräldrarna bor med honom på rummet, den andra bor med storasystern Joline på Ronald Mc Donald-huset i anslutning till sjukhuset. Foto: Privat
Får stöd. Hela familjen är med Angelo på sjukhuset. En av föräldrarna bor med honom på rummet, den andra bor med storasystern Joline på Ronald Mc Donald-huset i anslutning till sjukhuset.  Foto: Privat
Glada för stödet. Efter att familjen skrivit om den tunga situationen på nätet har stödet vällt in. Främlingar sätter in pengar och försöker hjälpa Emily och hennes familj att klara det ekonomiska under tiden de bor på sjukhus": Det är chockerande, jag förstår inte hur folk kan vara så snälla", säger Emily. Foto: PrivatGlada för stödet. Efter att familjen skrivit om den tunga situationen på nätet har stödet vällt in. Främlingar sätter in pengar och försöker hjälpa Emily och hennes familj att klara det ekonomiska under tiden de bor på sjukhus": Det är chockerande, jag förstår inte hur folk kan vara så snälla", säger Emily. Foto: Privat
Glada för stödet. Efter att familjen skrivit om den tunga situationen på nätet har stödet vällt in. Främlingar sätter in pengar och försöker hjälpa Emily och hennes familj att klara det ekonomiska under tiden de bor på sjukhus": Det är chockerande, jag förstår inte hur folk kan vara så snälla", säger Emily. Foto: Privat

Oväntade stödet till cancersjuke Angelo, 1

Publicerad

Angelo, 16 månader, slåss för sitt liv. Ekonomiskt går hans föräldrar på knäna.

Men mitt i eländet finns det ljuspunkter. Okända människor startar insamlingar och för över pengar till familjen.

– Jag har aldrig bett om hjälp, men folk gör ändå det här för oss. Stödet ger oss energi att kämpa för Angelo, säger mamman Emily Eszenyei, 21.

Redan i höstas förstod Emily och Angelos pappa Erik Silva, 25, att något var fel med den lille. Han blev plötsligt förlamad i ansiktet och familjen sökte hjälp på sjukhuset i Växjö. Men det var svårt att utreda vad som var fel.

– Han fick flera diagnoser, vid ett tillfälle skickades han till Lund men då släppte förlamningen och vi fick åka hem igen, säger Emily Eszenyei.

Men kort därefter blev han dålig igen och vid ett nytt besök på akuten i Växjö i slutet av november hittade läkarna något i hans blod och han skickades ner till Lund igen.

"Fruktansvärt besked"

Benmärgsprovet i Lund kort därefter bekräftade farhågorna.

– Akut myeloisk leukemi. Det var ett fruktansvärt besked att få. Vi hade ändå ställt in oss på att han inte var sjuk, han hade aldrig haft problem innan, säger Emily.

När de fick diagnosen bröt de inte ihop. Däremot blev hon och Erik tomma på ord. De lyssnade på läkarna men beskriver det som att de blev helt tomma, bortkopplade.

– Vi hade inga andra släktingar med oss, det var svårt att ta in.

Angelo lades omedelbart in på sjukhuset för behandling, och där vårdas han än. En av föräldrarna bor med honom på vårdrummet, den andra bor med storasyster Joline, 4, på närliggande Ronald McDonald-huset.

Behandlingen är påfrestande

Vardagen är tuff för den unga familjen. Angelos kropp utstår stora påfrestningar under behandlingarna och det är svårt att tänka på något annat.

– Han ligger i sin säng och har väldigt ont. Han vill inte leka och han är nästan okontaktbar i bland. Vi vet inte så mycket om framtiden, prognosen för överlevnad i hans sjukdom är 60 procent men läkarna kan inte säga så mycket, man vet ju ingenting i förväg.

Samtidigt med all oro är familjen hårt pressad av ekonomin.

– Erik tar ut vård av barn men det är ett stort ekonomiskt bortfall från den vanliga lönen, jag har en väldigt låg SGI (sjukpenninggrundande inkomst), och det kostar mycket att ligga på sjukhus med många extrakostnader, säger Emily.

Främlingar skänker pengar

Men mitt i allt elände har familjen fått oväntat stöd. Emily har under en längre tid bloggat och skildrat familjens vardag på Instagram och varit ärlig med sin situation. Det har lett till att flera personer har skapat insamlingar och på egna initiativ börjat stötta familjen med pengar.

– Det är helt fantastiskt! Jag har fått ungefär 3 000 kronor överfört till mitt konto från olika personer och jag vet att det är andra som vill hjälpa till.

– Jag trodde aldrig att folk skulle kunna hjälpa till på det här sättet, det är främlingar över hela Sverige som har blivit berörda, säger Emily.

Hjälpen stöttar och stärker

Stödet betyder mycket för familjen. Det ger dem energi att orka med i all oro över Angelo.

– Vi är så tacksamma och rörda och jag har knappt ord att uttrycka vad jag känner. Det här ger oss styrka, jag vet inte om jag hade orkat annars, säger Emily Eszenyei.

Familjen har ansökt om vårdbidrag hos försäkringskassan. Men enligt Emily har de i ett preliminärt besked från myndigheten fått avslag men beslutet är ännu inte fattat.

Kvällsposten har sökt försäkringskassan, som inte har kunnat lämna någon kommentar.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag