Oväntade mötet med Greta Thunberg: ”Hon är så cool”

En av de som var där och träffade Greta Thunberg var Elin Hasselberg, 42, som var där med sin dotter Nora.
Foto: Privat
Varje fredag samlas demonstranter utanför trappan till Stadshuset i Malmö.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Trappan utanför Stadshuset i Malmö fylldes av människor som stöder Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet.

Då kom 15-åringen själv dit för att uppmärksamma frågan som hon har kommit att bli ansiktet utåt för.

– Hon är så liten men ändå så stark i sin övertygelse, säger Elin Hasselberg, 42, som var där med sin dotter.

Varje fredag sedan valet har mellan 50 och 100 personer samlats utanför Stadshuset i Malmö för att manifestera sitt stöd för 15-åriga Greta Thunberg som har skolstrejkat en dag i veckan sedan i augusti.

Den här gången satte sig 15-åringen på trappan utanför Stadshuset med sin skylt ”skolstrejk för klimatet”. Hon var på genomresa i Malmö efter att ha varit på FN:s klimatmöte i Polen, där hon själv höll ett tal inför FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

En av de som träffade Greta Thunberg var Elin Hasselberg, 42, som var där med sin dotter Nora.

– Jag bara hälsade och ville ta en bild till min andra dotter som också har henne som idol. Jag kände mig lite dum först och tänkte att hon måste bli överrumplad av alla vuxna, det är en styrka att hon klarar av den uppmärksamheten, säger Elin Hasselberg.

”Hon gör det hon tycker krävs”

Hon säger att hon inte visste att Greta skulle komma förbi, och att det blev en glad överraskning.

– Hon är så liten och så himla stark i sin övertygelse. Hon är så cool. Hon gör det hon tycker krävs, och vi behöver bli fler som också jobbar lika starkt för det.

Samtidigt som Greta Thunberg har blivit en föregångare och ett ansikte utåt för klimatfrågan, får det inte bli alltför stort fokus på henne, menar Elin Hasselberg.

– Det är ingen enpersonskampanj – utan en brinnande fråga som angår oss alla. Vi kan inte luta oss tillbaka och tänka att Greta fixar det.

Blir fler för varje gång

Elin Hasselberg har varit där i stort sett varje fredag sedan stödmanifestationerna började för några månader sedan av organisationen Föräldravrålet. Hon säger att det blir tydligt att allt fler personer ansluter för varje gång.

– Det är väldigt inbjudande och välkomnande stämning. Det som alla har gemensamt är att vi är privatpersoner som verkligen är oroliga för klimatet. Det görs inte tillräckligt och tas inte på tillräckligt stort allvar, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!