Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväntade besöket: Ryska turister – i fyra helikoptrar

Fyra helikoptrar landade på Öland. Ut klev tolv hungriga ryssar, berättar Anders Lindgren på Stora Rörs hamnkafé.Foto: Anders Lindgren
Fyra helikoptrar landade på Öland. Ut klev tolv hungriga ryssar, berättar Anders Lindgren på Stora Rörs hamnkafé.Foto: Anders Lindgren

Vid lunchtid i måndags fick kaféägaren Anders Lindgren på Öland ett minst sagt oväntat besök.

Fyra helikoptrar landade och ut klev tolv hungriga ryssar.

– Det var väldigt överraskande och roligt, men vi tror inte de var några spioner, säger Anders Lindgren och skrattar.

Strax innan klockan elva fick Anders Lindgren på Stora Rörs hamnkafé ett samtal från ett hotell på Gotland. Ett ryskt sällskap ville gärna äta lunch på den öländska restaurangen.

"Vilken dag vill de komma?" blev Anders fråga. Och han blev minst sagt förvånad över svaret.

– I dag, svarade hotellets personal och la till:

– De kommer med helikopter.

Hittade egen landningsplats

Anders Lindgren fick bråttom att ordna med en lämplig landningsplats för helikoptern. Och strax innan sällskapet anlände till ön kom beskedet att det var fyra helikoptrar på väg. 

Anders insåg att hans uttänkta landningsplats var alldeles för liten. 

De ryska turisterna hittade dock själva en lösning på problemet och landade snyggt och prydligt på en gräsplan en bit från restaurangen. Ut klev sällskapet bestående av nio vuxna och tre barn.

Och de var hungriga.

– De åt av hela menyn. Jag räknade till fyra förrätter och 24 varmrätter. Men de drack ingen alkohol, det var mineralvatten som gällde.

Oro för spioner

Den lilla byns invånare blev genast oroliga när de hörde om de luftburna ryssarna. Vad ville de egentligen? Var de spioner? 

Anders intygar att de var trevliga, helt ordinära personer. Möjligen aningen rikare än genomsnittet.

– De är helt enkelt väldigt välbeställda personer som gillar att flyga och äta på vackra platser. Efter lunchen flög de vidare till Köpenhamn. Eventuellt skulle de fiska i Norge. De är nog inga spioner, då borde de ju vara lite mer diskreta kan man tycka, säger Anders och skrattar.

Och det kan bli fler besök från luften för Anders Lindgrens del. Ryssarna var nöjda och har sagt att de ska tipsa fler helikopterpiloter om att det går fint att landa vid Stora Rörs hamnkafé på Öland.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!