Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ovanliga bygget ska visa upp ännu soligare Skåne

Den nya masten står klar i Abbekås.
Per-Olof Olsson vill att Skåne ska klättra i solstatistiken.

Per-Olof Olsson är trött på att Skåne ofta hamnar i botten på listor över Sveriges soligaste län – samtidigt som solen (nästan) alltid skiner i Abbekås.

Därför ligger han nu bakom bygget av en egen mätstation på den skånska sydkusten. 

– Jag ser det som en patriotisk gest för min hembygd, säger Per-Olof Olsson.

62-årige Per-Olof Olsson har under en lång tid känt sig förbisedd när meteorologer läser upp väderleksrapporten för Skåne. Ofta när det har talats om regn i länet har solen trots allt fortsatt skina där han bor.

– Det är ett vedertaget fenomen, den ”gyllene triangeln”, som är ett särskilt soligt område på kusten, säger Per-Olof Olsson.

Som lösning på det här ska han nu se till att det byggs en solmätarstation i Abbekås, vilket SVT Nyheter Skåne var först med att rapportera om.

Projektet finansieras av privatpersoner och företag och kommer att kosta ungefär 300 000 kronor.

Kan stå klart i höst

– Det kan komma att stå klart under hösten. Vi försöker samla in pengar och börjar närma oss resultatet. Masten är redan klar och alla tillstånd är klara. Till nästa sommar ska den stå klar för användning, säger Olsson.

Per-Olof Olsson är övertygad om att en ökning av antalet soltimmar i statistiken kan innebära en skjuts för turismen i området.

– Alla kommuner i hela Sverige säger att de vill bli mer attraktiva. Vi är rätt säkra på att man blir attraktiv om solen skiner mer här är någon annanstans. Det ligger mycket prestige i det, säger han.

”Kommer vinna ett år av tre”

Hans förhoppning är att Skåne ska lyfta sig från botten av sollistorna i och med den nya väderstationen.

– Jag tror vi kommer att vinna ett år av tre i genomsnitt. Jag bjuder på det. Besöksnäringen i synnerhet kommer att ha nytta av det här. Jag ser det som en patriotisk gest för min hembygd, säger Olsson.

Vad säger andra människor i området?

– Vi har pratat om det länge, men det är fortfarande ganska få som förstått vitsen med det hela. Det blir kul att se när vi väl kommer i gång om det blir en annan reaktion hos dem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!