Ovanlig padda stoppar bygge av 550 bostäder

Huvudpersonen i tvisten är den sällsynta grönfläckiga paddan.
Foto: MARTIN KIELLAND / PETER BRINCH/ÖRESUNDSBRON MARTIN KIELLAND/ØRESUNDS
Lars Lindvall har länge kämpat för att bevara marken.
Foto: Privat
Området intill Limhamns gamla skjutbana, söder om brofästet, vid Bunkeflostrand.
Foto: CHRISTER EL-MOCHANTAF

Efter flera års strid mot kommunen får Lars Lindvall och hans grannar som de länge önskat.

Inga höghus kommer att byggas i Bunkeflostrand, tack vare en grönfläckig padda.

– Det känns jättebra, nu är jag glad, säger Lars Lindvall.

I fyra års tid har Lars Lindvall, 67, och hans grannar kämpat för att det planerade bostadsbygget i Bunkeflostrand inte skulle bli av. Platsen som bostäderna skulle byggas på har tidigare fungerat som ett rekreationsområde, som har dragit till sig natursugna människor från hela Malmö. Detta område förväntades innehålla 550 stycken bostäder och en förskola, något som bland annat Lars Lindvall satte sig emot.

– Jag var starkt emot förslaget, det skulle innebära att hela vår miljö fullkomligt ändrades, säger Lars Lindvall, som bor intill rekreationsområdet.

Naturområdet innehåller ett rikt djurliv, med många ovanliga arter. Tack vare den sällsynta grönfläckiga paddan, som visade sig leva i området, har nu byggplanerna begravts. Detta efter att Mark- och miljööverdomstolen inte ger Malmö kommun prövningstillstånd för att överklaga det tidigare beslutet.

Kände inte till paddorna

Märta Stenevi, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, har tidigare berättat för Kvällsposten om anledningen till kommunens försök till överklagan.

– Vi kommer att lämna in en överklagan. Vi vill få det prövat om man kan kräva att vi skulle gjort en utredning om den här skyddade paddan, även om det då inte fanns anledning att tro att det fanns i området. Hur mycket ska vi förutse saker i ett sånt läge? säger Märta Stenevi.

När detaljplanen för bygget lämnades in ska Malmö kommun inte haft någon anledning att tro att det fanns några grönfläckiga paddor i området.

– Vi hade då ingen anledning att misstänka att det fanns paddor där, säger hon.

Stöttad av grannar

Detaljplanen för bygget borde, enligt Lars Lindvall, ha lämnats ut till fler hushåll än den gjorde.

– Har man inte blivit upplyst om detaljplanen från början går det inte att vara med och överklaga. Det var 30 personer som skrev på ett upprop när vi tog vidare ärendet till länsstyrelsen, men den godkändes inte eftersom personerna på listan inte hade varit insatta i detaljplanen från start.

Lars känner sig däremot tacksam och glad för den inofficiella stöttning som han har fått från sina grannar, i protesten mot bygget.

– Vi var totalt två familjer som stod kvar mot instanserna i slutändan, men vi hade backning av många fler. Nu när byggplanerna är nedlagda känns det jätteskönt. Hela området skulle ju förändrats av höghusen, nu får vi ha kvar den by vi vill bo i, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!