Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväder med kraftiga vindar väntas dra in

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På måndagen väntas det dra in starka vindar över södra och västra Sverige.

Vindarna härstammar från de tropiska stormarna Maria och Lee.

– Det går inte att utesluta att en del träd kan komma att välta, säger Per Teigen på norska vädertjänsten Storm.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning längs med kusten

Ett lågtryck rör sig in från Norge och slår snart mot Sveriges västkust. Vindarna härstammar från de tropiska stormarna Maria och Lee. Mer konkret innebär det hård blåst och vindbyar som till havs kan mäta upp till 24-25 meter per sekund. Utmed den halländska kusten väntas 14-15 meter per sekund.

– Under natten till måndagen kommer det in ett kraftigt lågtryck. Det drar in över nordsjön och kommer att ge mycket nederbörd i de sydliga och centrala delarna av Sverige, säger Per Teigen, meteorolog på norska vädertjänsten Storm.

– Vindarna kan på västkusten och i sydliga Sverige under måndagen nå stark kuling och på vissa håll även i liten storm.

Därmed kan man också till havs räkna med rejäla vågor.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för de flesta kustnära områdena i väst.

"Ett djupt lågtryck på Atlanten närmar sig och rör sig i natt in mellan Skottland och Island. Det ger ökande sydvindar över Sverige och kulingvarningar är för måndagsdygnet utfärdade för samtliga farvatten. Över land på många håll hårda vindbyar".

Kan pågå i flera dagar

Vinden ska sedan avta under eftermiddagen, men han säger till tidningens läsare att de ska räkna med starka vindar även under tisdagen och onsdagen.

Som om inte det vore nog är även en del regn att vänta.

– Jag ska inte säga att man bör hålla sig inomhus men om man inte packat ihop alla sommarsaker, som studsmattor och liknande, så kan det fort börja flyga genom luften. Det är också en del blad på träden och saker som kan komma flygandes. Vi kan inte heller utesluta att en del träd kan välta på sina håll, säger Teigen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!