Outlawsledaren sköts ihjäl - rättegångsdags

LÅG DÖD I SKOGEN. Här utanför Ronneby hittades Outlaws-ledaren ihjälskjuten den 13 mars.
Foto: Patric Söderström

Den mördade presidenten för Outlaws blev lurad i en fälla av anhängare till Hells Angels, framgår av åtalet.

Kallblodigt blev han nerskjuten med fem skott, visar polisens rekonstruktionsbilder. Den sista kulan satte mördaren på nära håll i hans huvud.

I dag ställs tre män inför rätta i Helsingborgs tingsrätt åtalade för mc-mordet i Blekinge.

Ett av åklagarens nyckelvittnen är en kvinna - för vilken en av männen ska ha erkänt allt.

På kvällen den tolfte mars i år kör Outlawspresidenten ut i strövområdet Bergamåla utanför Ronneby. Med sig i bilen har han en 40-årig man som han betraktar som sin vän.

Han tror att de är på väg för att hämta ett hekto amfetamin som vännen har gömt i skogen. Som tack för skjutsen ska Outlawspresidenten få fem gram.

Vad han inte vet är att vännen har beslutat sig för att byta sida och övertalats av två medlemmar i Hells Angels supporterklubb Red & White Crew att lura ut Outlawspresidenten i skogen där han ska skjutas.

- Klockan 22 kan du tänka på att då finns inte XX längre. Han är borta. Han är död, säger vännen till sin flickvän strax innan han blir hämtad av Outlawspresidenten.

Alla tre åtalas för mord

I går lämnade chefsåklagare Pernilla Åström in åtalet mot de tre män, 40, 27 och 26 år gamla, som misstänks för mordet. De åtalas samtliga för mord trots att det enligt utredningen bara var 26-åringen som avlossade skotten.

- De har agerat i samförstånd, säger chefsåklagaren.

26-åringen pekas ut som den mest drivande bakom mordet. Den 27-årige mannen, som är den enda som erkänner att han var med när Outlawsledaren sköts ihjäl, ska enligt vad han själv säger bara ha agerat som chaufför. Han hävdar att han kört 26-åringen till platsen så att denne kunde lägga sig i bakhåll i skogen.

- Det var inte så här det skulle gå till. Jag skulle inte vara med, säger 27-åringen i ett polisförhör.

Både 26-åringen och 40-åringen förnekar konsekvent all inblandning i mordet trots flera pressande förhör. Deras standardsvar på förhörsledarens frågor är "inga kommentarer".

40-åringen sa däremot desto mer om mordet till sin flickvän och andra vänner. Detaljerat beskrev han för flickvännen hur Outlawspresidenten dödades.

- Jag vet hur det har gått till. Han plågades. Jag vet att han plågades. X (26-åringens förnamn) skjuter ett skott som träffar i bröstet. Nästa skott träffar i ryggen, har 40-åringen berättat enligt flickvännen, som nu är ett nyckelvittne.

Hade en knarkskuld

Kvinnan berättar också för mordutredarna att 40-åringen ställde upp på att lura sin tidigare vän i dödsfällan på grund av en knarkskuld på 10 000 kronor till 26-åringen.

Dagen efter mordet begär 26-åringen att 40-åringen ska ta sin moped och köra ut i skogen vid Bergamåla för att kontrollera att Outlawspresidenten verkligen är död.

När han kommer dit hittar han offret liggande på magen med sin mobil­telefon i handen som om det sista han gjorde var att försöka påkalla hjälp.

- Jag har för mig att han (26-åringen) sa att han hade skjutit honom i huvudet och då sa jag att det är klart som fan att han är död, säger 40-åringen om diskussionen om mordet som de hade i bilen direkt efteråt.

Byggde upp Outlaws

Den mördade Outlawspresidenten var på 80-talet en av de ursprungliga medlemmarna i Dirty Dräggels i Djurslöv utanför Malmö. Klubben som senare blev den första Hells Angels­avdelningen i Sverige.

Han lämnade klubben 1989 och tog senare avstånd från Hells Angels. För två år sedan började han bygga upp Outlaws klubb i Blekinge.

- Han skrev under sin dödsdom när han drog i gång Outlaws, säger hans sambo som är mamma till hans fyra barn.

MC-KRIGET I BLEKINGE

Outlawsledaren skjuts till döds med fem skott i Bergamåla utanför Ronneby.

En 48-årig man knivskärs till döds i Karlskrona. Enligt uppgift till KvP tillhörde han samma krets som Outlawsledaren.

En 40-årig man grips misstänkt för mordet i Bergamåla.

Två medlemmar i Hells Angels supporterklubb Red & White Crew, 26 och 27 år gamla, grips misstänkta för Ronneby­mordet.

I samband med begravningen av Outlawsledaren i Bredåkra kyrka i Ronneby genomför Hells Angels en maktdemonstration i Karlskrona. Begravningens efterfest urartar med interna slagsmål. Tre personer skadas svårt. Fem medlemmar anhålls för grov misshandel.

I en intervju i KvP säger polisintendent Jan Hansson, operativ chef för polisen i Blekinge att mc-kriget i Blekinge är avgjort. Outlaws är i praktiken utplånat.

Kvällsposten 4 april.

Kombattanterna Outlawsledaren Erkännandet Nyckelvittnet

Outlaws. Bildades i USA 1935 och kom till Sverige 2001. Finns på flera platser i landet, men har den senaste tiden drabbats av avhopp och attentat. I Skåne finns klubben i Malmö, Lund och Helsingborg enligt deras egen hemsida.

Hells Angels. Störst av enprocents-klubbarna och bildades i USA 1947. Kom till Sverige 1993 när Malmöklubben Dirty Dräggels gick upp i organisationen. Hells Angels i Malmö leds av Kent Sjöblom som efterträdde Thomas Möller som president.

Red & White Crew. Dansk-svensk gruppering som är lojala mot Hells Angels. De anses utföra grovjobbet som Hells Angels inte vill befatta sig med. Har avdelningar i Malmö, Helsingborg och Kristianstad och i Tving i Blekinge.

Mannen hade ett långt förflutet i de kriminella mc-klubbarna. Han var en av de första medlemmarna i Dirty Dräggels utanför Malmö som senare blev Hells Angels första avdelning i Sverige.

Enligt sin sambo var han den som skötte skjutandet i klubben och hade tillgång till en AK4. Sambon berättar att han i slutet av 80-talet var misstänkt för nio mordförsök, men att han aldrig dömdes.

1989 lämnade han Dirty Dräggels efter ett ultimatum från sin sambo som väntade deras första barn.

På senare år var han medlem i mc-klubben Mongols i Stockholm. För två år sedan började han bygga upp Outlaws i Blekinge.

Den mordåtalade 27-årige medlemmen i Hells Angels supporterklubb Red & White Crew är den ende som erkänner att han var med vid mordet på Outlaws president i Blekinge.

- Vi möter (Outlawsledarens namn) och jag får panik och vill inte. Och (den medåtalade 26-åringens namn) säger vänd bilen för helvete. I samma veva som jag vänder bilen så hör jag en smäll och (Outlawsledarens namn) skriker aj.

Enligt 27-åringen avlossar 26-åringen fem skott.

- Allting var över på en och en halv minut. Han trodde att han hade skjutit honom i huvudet har jag för mig att han sa.

Den åtalade 40-åringen berättade vitt och brett om mordet på Outlawsledaren för sin flickvän. Nu är hon ett av åklagarens viktigaste vittnen.

- Han sa att han visste hur det gick till när (Outlaw­ledarens namn) blev skjuten, att han fick lida, att han blev skjuten med många skott, säger flickvännen i polisförhör.

Kvinnan tvekade länge innan hon beslutade att berätta vad hennes pojkvän sagt till henne. Hon vet att några av de åtalade föraktar henne, men hon säger att hon inte är rädd för dem.

FAKTA

ÅKLAGARENS BEVIS MOT MÄNNEN

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!