Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Otto blev folkskygg – efter strikta dieten

”Jag tränade som en galning”
”Jag skyllde på migrän för att undvika sociala sammanhang där mat skulle serveras” Foto: PEO MÖLLER / PEO MÖLLER / LOCALEYES
Otto Nordgren spelade hockey på elitnivå. Foto: Privat
”Jag tränade som en idiot” Foto: PEO MÖLLER / PEO MÖLLER / LOCALEYES

Riskakor. En proteinbar. Kokta grönsaker. Tre träningspass om dagen.
En verklighet som innebar att Otto Nordgren blev folkskygg och fick ångest.
Nu berättar han sin historia i hopp om att få fler killar att prata om ätstörningar.

För Otto Nordgren har utseende alltid varit viktigt. Han ville vara killen alla pratade om. Killen som drog blickar åt sig. Utåt sett var det ingen som kunde se Ottos ätstörning och träningsberoende.
Det bar han inom sig. För på ytan - där skulle allt vara perfekt.

– När det var som värst sprang jag en mil på morgonen och en mil på natten, säger Otto Nordgren.

Allt eskalerade under gymnasiet. Otto bodde då i Sundsvall och spelade hockey på juniornivå, något som sedan ledde till elitnivå och en plats i Sundsvalls hockeylag Timrå.
På gymnasiet tränade Otto i stort sett varje dag med laget. Men det räckte inte.
Han var fixerad vid att komma tillbaka till skolan från sommarloven med synliga magrutor. 

– Det var ju den här wow-effekten man ville åt. Att alla skulle lägga märke till att man var i form. Men det syntes inte på mig hur vältränad jag var.

Efter gymnasiet flyttade Otto till USA för att spela collegehockey. När han var 24 år flyttade han till Stockholm där han fick ett nytt heltidsjobb. Under dessa år var Ottos ätstörning ständigt närvarande. Inget som märktes utåt - varken på hockeyträningen eller på kontoret.
Det är också denna tid som Otto minns som mörkast.   

Otto Nordgren var målvakt under sin tid då han spelade hockey. Foto: Privat

Sprang milen på natten

– Min lunch var riskakor med skinka av kyckling. För kyckling är mindre fett. Kokta grönsaker på kvällen och kanske en proteinbar.

Under tiden Otto bodde i Stockholm sprang han två mil om dagen. En mil på morgonen och en mil på kvällen eller natten. Däremellan hann han med ett gympass. 

– Tiden räckte inte till. Och det var bra att jag kunde springa på natten för då såg ingen mig, säger Otto.

Ottos intensiva träning och minimala kost gjorde att han blev orkeslös och otålig. Hela hans liv kontrollerades av kost och träning.

– Jag tänkte på mat alla minuter om dygnet vid den tiden, säger Otto.

Under alla de åren Otto Nordgren var besatt av kost och träning var det endast en person i hans omgivning som reagerade. Det var en utbildad sjuksköterska som blev hans kollega i Stockholm. Han började undra över Ottos kost, och om det var hälsosamt.

– Det viftade jag lätt bort. Jag bodde ensam och han kunde inte kontrollera mig, säger Otto.

”Utåt sett skulle allt vara perfekt” Foto: Peo Möller / KvP/Expressen

Blev folkskygg

Ottos ätstörning ledde inte bara till ångest, trötthet och dåligt humör. Det gick så långt att han fick tacka nej till fester, middagar och andra sociala sammanhang där mat och alkohol kunde locka. Det gick inte att hantera för Otto och därför stannade han oftast hemma. Ensam.

– Jag blev till slut folkskygg. Jag tackade nej till fester och hittade på ursäkter för att inte komma. Jag mådde till och med bättre av att alla andra frossade på fester medan jag sprang milen på natten, säger han.

Ottos problem med maten yttrade sig under en familjesemester till London för några år sedan. En resa som bestod av ångest och bråk.

– Det gick inte. Jag var helt förstörd. Den engelska frukosten kunde jag inte äta. Så min familj fick äta sin mat och jag fick äta min. Resan bestod mest av gråt.

Ångesten som Otto drabbades av under flera år uppstod främst när det kom handlade om mat. Träningen har, enligt Otto, inte varit ett jobbigt moment.
Det var snarare den som hjälpte honom.

– Jag tränade för att dämpa den ångesten som maten gav mig, säger han.

Eftersom Otto för några år sedan tränade tre gånger om dagen veckans alla dagar har han under åren funderat över om han lidit av träningsberoende, även kallat ortodoxi. Men han har kommit fram till att detta egentligen inte var problemet.

– Min situation handlar mer om maten. Om jag skulle definiera mina problem med ord så skulle jag säga att det är en ätstörning. 

”Ingen vet hur illa det har varit” Foto: Peo Möller

”Jag kommer aldrig att bli helt frisk”

Numera har Otto slutat spela hockey. Han tränar fem till sex gånger i veckan – ett pass om dagen. De dagar han tränar kan det till exempel vara ett cross fit-pass, en promenad eller en löparrunda. 

– Om jag hade en vilodag för några år sedan så innebar den en fyra timmar lång promenad. Det var en vilodag då, säger Otto Nordgren.

Att tacka nej till middagar och fester för att undvika ångest är inte heller längre en verklighet. Enligt Otto är mat en stor del av det sociala livet. Något han inte vill förlora.

– Nu kan jag vara med. Dock så planerar jag min kost under dagen om jag vet att jag till exempel ska grilla på kvällen.

Otto är i dag 27 år och han har nyss flyttat tillbaka till hemstaden Karlshamn.
I dag mår han bra och har precis börjat på ett nytt jobb.
Hans ätstörning lever kvar. Men den kontrollerar inte längre hans liv.

– Jag tror aldrig att jag kommer att bli frisk. Men jag har lärt mig att hantera det och hittat mina verktyg. Jag äter allt och jag tränar i rimlig mängd. Ätstörningen tar inte längre över mitt liv, säger Otto.

”Vi måste börja prata om det”

Ottos familj och närmsta vänner känner till hans problem. De känner dock inte till hur pass mycket han tränade, hur lite han åt och hur dåligt han mådde psykiskt.
Nu vill Otto berätta sin historia för att skapa diskussion om ett ämne som är stigmatiserat. Han menar att killar inte vill visa sig svaga utåt. En svaghet som enligt honom kan yttra sig om man som kille talar öppet om sin ätstörning.
Detta vill Otto förändra.

– Det finns så många där ute som lider av samma sak. Tjejer är bättre på att prata om det än vad vi killar är. Men nu måste vi göra det. Problemet måste lyftas.

”Det blir bara bättre och bättre” Foto: Peo Möller

Forskning: Orsaker till att män drabbas av ätstörningar

Karin Wallin är doktorand inom barn- och ungdomspsykiatrin. Hon har i en studie vid Lunds universitet undersökt orsakerna till varför män drabbas av ätstörningar. 


Forskningen kom fram till följande orsaker:

Höga prestationer och krav
Kroppsmissnöje
Låg självkänsla
Svårigheter i familjens interaktion och kommunikation
Överdrivna förväntningar från familjemedlemmar

Mobbning, dålig situation i skolan
Flytta till nya platser - separering från vänner

Samhällsidealet


Studien hittar du här.