Stefan Sintéus, polismästare i Malmö. Foto: CAROLINE LARSSONStefan Sintéus, polismästare i Malmö. Foto: CAROLINE LARSSON
Stefan Sintéus, polismästare i Malmö. Foto: CAROLINE LARSSON
I mars anträffades en skadad man på Dansörgatan i Malmö och polisen misstänkte skottlossning. En av många i Malmö under senaste året. Foto: JENS CHRISTIANI mars anträffades en skadad man på Dansörgatan i Malmö och polisen misstänkte skottlossning. En av många i Malmö under senaste året. Foto: JENS CHRISTIAN
I mars anträffades en skadad man på Dansörgatan i Malmö och polisen misstänkte skottlossning. En av många i Malmö under senaste året.  Foto: JENS CHRISTIAN

Otryggheten ökar i Malmö – en av fyra utsatt för brott

Publicerad

Rädsla för att vara ute sent på kvällen. 

Oro för att bli överfallen och misshandlad.

Trots att tre av fyra Malmöbor inte utsatts för brott det senaste året känner många en otrygghet, en oro som får allt fler Malmöbor att avstå från aktiviteter.

Andelen Malmöbor som säger att de utsatts för brott de senaste 12 månaderna fortsätter minska. 

Enligt den senaste mätningen uppger 25 procent att de utsatts. Men den upplevda risken att utsättas för brott – och känslan av otrygghet – ökar.

Oro för att röra sig ute

Varje år genomför polisen en undersökning om hur trygga Malmöborna känner sig. Siffrorna för år 2017 presenterades i går av Malmöpolisens högsta ledning på Rättscentrum i Malmö.

Enligt undersökningen, som genomfördes under den tidiga hösten, är oron att bli överfallen och misshandlad och att röra sig ute ensam under sena kvällar det som oroar Malmöborna mest.

– Det som sticker ut är att oron att utsättas för brott är hög, säger Stefan Sintéus. 

LÄS MER: 20-åring död efter skottlossning i Malmö

Avstår från aktiviteter

Och känslan av otrygghet får konsekvenser. Allt fler anger att de avstått från aktiviteter på grund av oro jämfört med året innan. 21 procent anger att de avstått någon aktivitet på grund av oro, jämfört med 18 procent året innan.

Relaterade ämnen
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag