Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Otryggheten ökar i Malmö – en av fyra utsatt för brott

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.
Foto: CAROLINE LARSSON
I mars anträffades en skadad man på Dansörgatan i Malmö och polisen misstänkte skottlossning. En av många i Malmö under senaste året.
Foto: JENS CHRISTIAN

Rädsla för att vara ute sent på kvällen. 

Oro för att bli överfallen och misshandlad.

Trots att tre av fyra Malmöbor inte utsatts för brott det senaste året känner många en otrygghet, en oro som får allt fler Malmöbor att avstå från aktiviteter.

Andelen Malmöbor som säger att de utsatts för brott de senaste 12 månaderna fortsätter minska. 

Enligt den senaste mätningen uppger 25 procent att de utsatts. Men den upplevda risken att utsättas för brott – och känslan av otrygghet – ökar.

Oro för att röra sig ute

Varje år genomför polisen en undersökning om hur trygga Malmöborna känner sig. Siffrorna för år 2017 presenterades i går av Malmöpolisens högsta ledning på Rättscentrum i Malmö.

Enligt undersökningen, som genomfördes under den tidiga hösten, är oron att bli överfallen och misshandlad och att röra sig ute ensam under sena kvällar det som oroar Malmöborna mest.

– Det som sticker ut är att oron att utsättas för brott är hög, säger Stefan Sintéus. 

LÄS MER: 20-åring död efter skottlossning i Malmö

Avstår från aktiviteter

Och känslan av otrygghet får konsekvenser. Allt fler anger att de avstått från aktiviteter på grund av oro jämfört med året innan. 21 procent anger att de avstått någon aktivitet på grund av oro, jämfört med 18 procent året innan.