Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Otroliga donationen till Lunds universitet

Lunds Universitet är snart över 3 miljarder rikare. Foto: Colourbox
Under fyra år har företag och privatpersoner kunnat skänka pengar via Swish. Foto: TT
Över tre miljarder har samlats in. Foto: IBL

1700 personer och 500 organisationer har skänkt pengar för "En bättre värld".

Mottot tillhör Lunds universitet som lagom till sin 350:e födelsedag får ett tillskott på tre miljarder kronor.

– Ibland tror man att en donation måste vara mycket pengar, men det roliga är att även enskilda personers gåvor kan göra skillnad, säger Pia Siljeklint vid Lunds universitet till Sydsvenskan

I fyra år har Swish-portarna varit öppna. 

Redan 2014 inleddes donationskampanjen som pågick fram till i går, söndag. Syftet var att samla in tre miljarder kronor som skulle gå till universitets verksamhet.

Tre miljarder i bidrag

Exakt hur mycket pengar som samlats in är inte klart ännu, men målet att dra in tre miljarder är i hamn. Med råge, enligt Sydsvenskan. 

– Vi har inte räknat helt färdigt, det finns en viss eftersläpning och den exakta siffran blir klar i mitten av februari. Men det blir betydligt över tre miljarder, säger Pia Siljeklint, chef för universitetets avdelning för donatorrelationer, till Sydsvenskan.

1700 har skänkt

De största donationerna kommer föga förvånande från stiftelser och företag. 

Men privatpersoner har också kunnat sänka pengar. Enligt Sydsvenskan har 1700 personer bidragit till den enorma donationskampanjen, ofta genom små summor. Många har kunnat donera med hjälp av Swish. 

En del har berättat varför de skänkt. Andra inte.

– Några har gjort det, och många har definierat vilket område pengarna ska gå till. Vi vet att det ofta kan vara för att man själv är engagerad inom ett forskningsområde eller vill bidra till något man själv åtnjutit. Det kan exempelvis handla om att man själv har varit utbytesstudent och vill att andra ska få uppleva den möjligheten som ung student, säger hon till Sydsvenskan. 

https://twitter.com/Lundsuni/status/956813984589647872

"För en bättre värld" 

Donationskampanjen har gått under namnet "För en bättre värld". Pia Siljeklint förklarar varför:

– Det utgår från universitetets värdegrund. Vi är ett universitet med förankring i Lund, men vi har forskning som är världsledande inom många områden. Många av de privata donationerna handlar också om en önskan att bidra till samhällsnytta och utveckling.