Ann-Margreth Holm, 64, har två speciella vänner... Foto: PrivatAnn-Margreth Holm, 64, har två speciella vänner... Foto: Privat
Ann-Margreth Holm, 64, har två speciella vänner... Foto: Privat
Nämligen två änder. Foto: PrivatNämligen två änder. Foto: Privat
Nämligen två änder. Foto: Privat
När de vill komma in i huset knackar det på dörren hemma hos Ann-Margreth. Foto: PrivatNär de vill komma in i huset knackar det på dörren hemma hos Ann-Margreth. Foto: Privat
När de vill komma in i huset knackar det på dörren hemma hos Ann-Margreth. Foto: Privat

Otippade besöket
– under fyra års tid

Publicerad

Ann-Margreth har ett par speciella vänner – två änder – som under de senaste fyra åren kommit och knackat på hemma hos henne dagligen.

– Om jag inte hör så knackar de på dörren tills jag öppnar. Dessutom hugger hon till lite lätt som för att påpeka att jag är för slö med maten, säger Ann-Margreth.

Sedan fyra år tillbaka får Ann-Margreth Holm, 64, från Alvesta, dagligen besök under våren av två änder som kommer hem till henne och väntar på mat.

Expressen skrev i går om Kjell-Ove Björk som i tjugo år har åkt ut till sjön och matat änder.

– Igår läste jag om Kjell-Ove och tänkte att "här var det ju omvänt" för jag sitter i köket och väntar på änderna i stället, säger Ann-Margreth.

För några somrar sedan stötte Ann-Margreth på en and när hon var ute med sina barnbarn. Några timmar senare upptäckte hon samma and i sin trädgård – och sedan dess har det varit regelbundna besök varje vår.

– Så nu går jag i väntans tider, så att säga, och väntar på att änderna ska komma, för de kommer alltid i par. Det började med att de kom varenda dag, satt på biltaket och jag la ut lite bröd på trappen. Sedan dess hör de när jag öppnar påsen med brödet och då kommer de själva in i huset, antingen genom stora entrén eller köksdörren.

"Flyger mot mig"

Ann-Margreth säger att änderna har blivit lite som husdjur – och speciellt den ena anden som hon kallar för "Mor".

– Om jag kommer hem efter att ha varit ute så kommer hon och flyger mot mig och jag har alltid koll på var hon ligger och vilar. Kyliga dagar kommer hon in och äter och sen lägger hon sig på trappan.

Och är inte Ann-Margreth tillräckligt snabb med brödpåsen, ja, då får hon en "tillsägelse".

– Om jag inte hör henne så knackar hon på dörren tills jag öppnar. Dessutom hugger hon till lite lätt som för att påpeka att jag är för slö med maten.

Tillhör familjen

Förra sommaren ruvade anden i Ann-Margreths trädgård.

– Hon fick 14 dunbollar och så gick de runt här. Vi var tvungna att "jaga in" dem i en låda så att vi kunde släppa ut dem vid sjön.

Det är nu femte året som hon väntar på änderna.

– De kommer någon gång i mitten av mars och de är väldigt speciella, det har blivit lite så där att till och med grannarna undrar om de kommer komma, säger Ann-Margreth och fortsätter:

– Hon kan ligga här och trivas med oss, som att hon tillhör familjen, det är väldigt speciellt med henne och jag hoppas att hon dyker upp, hon vet i alla fall att hon har en plats här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag