Otäcka bilderna
från nyårsfirandet

Klippet från nyårsfirandet på Möllevångstorget
Foto: Jash Doweyko-Jurkowski
Raketer sköts rakt över torget där många malmöbor samlats för att fira nyår
Foto: Jash Doweyko-Jurkowski
Nyåret på Möllan har blivit en riskabel tradition
Foto: Jash Doweyko-Jurkowski

Vettskrämda barn och en kvinna som slogs omkull av en raket. 

Nyårsfirandet på Möllevångstorget blev dramatiskt med fyrverkerier som sköts mot folk och byggnader.

– Emellanåt kändes det farligt men jag tyckte ändå att stämningen var god, säger Jash Doweyko-Jurkowski, 27 som filmade det kaosartade firandet.

I filmen från firandet på Möllevångstorget syns män, kvinnor och barn hälsa det nya året med smällare och raketer. 

Det syns även att fyrverkerierna i vissa fall skjuts längs med marken och mot andra istället för rakt upp i luften. Jash Doweyko-Jurkowski, 27 berättar att stämningen var god men berättar också om vettskrämda barn i folksamlingen.

– Emellanåt blev det lite panikartat när vissa individer sköt mot folkmassor, säger Jash Doweyko-Jurkowski.

– Vid ett tillfälle ser man en kvinna som ligger ner. Jag tror hon blev träffad av någon sorts pjäs i foten. Jag frågade hur det var med henne men hon sa att hon var okej.

Polis på plats

Vid ett annat tillfälle i filmen syns att polisen är på plats. 

– När de kom körande så lugnade sig individerna temporärt, men det var bara tillfälligt. I kaoset är det svårt att avgöra vem som skjuter, säger Jash Dowyeko-Jurkowski som tillbringade två timmar av nyårsaftonen med att dokumentera firandet. Ett klipp som bland annat plockades upp av Russia Today och som till exempel ledde till hatiska kommentarer som "skicka hem grottmänniskorna".

– Det är tråkigt att se att min film lett till det. Jag ville bara visa hur verkligheten ser ut, säger Jash Doweyko-Jurkowski.

Farlig tradition

Men att nyårsfirandet på Möllan ser ut som på filmen är inget nytt. För tre år sedan skrev Kvällsposten om en mamma som fick fly raketerna med sin barnvagn. 

– Det såg ut som det har gjort de senaste åren, säger Mathias Nilsson, som var insatschef för Malmöpolisens nyårskommendering i helgen.

Under insatsen omhändertogs ett antal personer för fylleri men ingen för att ha skjutit raketer mot någon annan. Men det horisontella avfyrandet av raketer verkar vara en farlig tradition som bara gäller möllan.

– Vi hade ju firanden på Operan och Stortorget också men där skjuts raketerna mest uppåt. Så det är ju inte representativt för Malmö på det sättet, säger Mathias Nilsson som pratat med en del Malmöbor som velat ha något sorts förbud för smällandet.

– När jag har patrullerat på stan är det många som tycker att det borde förbjudas helt och hållet.

Jash Doweyko-Jurkowski tror dock mest att det är en fråga om pedagogik och uppfostran.

– Allt som har en stubin har man ju lärt sig att respektera. Folk kan ju bli av med fingrar och ögon.

Kommunalrådet: "Förfärligt"

Kommunalrådet Andreas Schönström (s) har trygghet och säkerhetsfrågor på sitt ämbetsbord. Efter att ha sett klippet från Möllan konstaterar han att det är förfärligt.

– Man utsätter sina medmänniskor för enorm fara.

Malmö stad reviderade den lokala ordningsstadgan förra året. Därmed blev det bara tillåtet att skjuta raketer på offentliga platser under åtta timmar på nyårsafton.

– Och då har våra jurister kommit fram till att det är så långt vi kan komma i vår lokala ordningsstadga, säger Andreas Schönström som förklarar att det skulle kräva en lagändring för att helt och hållet kunna förbjuda fyrverkerier inom kommunens gränser.

Andreas Schönström menar att det är absurt att regelverket kring fyrverkerier inte är strängare.

– Jag hade gärna sett lagändringar så att kommuner hade kunnat inskränka försäljning, var man får skjuta fyrverkeri eller faktiskt förbjuda det helt och hållet.

– Vi har ett väldigt uppskattat fyrverkeri vid Malmö Opera. Jag tycker väl att det borde vara ett tillräckligt bra sätt att fira in det nya året.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!