Klippet från nyårsfirandet på Möllevångstorget Foto: Jash Doweyko-JurkowskiKlippet från nyårsfirandet på Möllevångstorget Foto: Jash Doweyko-Jurkowski
Klippet från nyårsfirandet på Möllevångstorget Foto: Jash Doweyko-Jurkowski
Raketer sköts rakt över torget där många malmöbor samlats för att fira nyår Foto: Jash Doweyko-JurkowskiRaketer sköts rakt över torget där många malmöbor samlats för att fira nyår Foto: Jash Doweyko-Jurkowski
Raketer sköts rakt över torget där många malmöbor samlats för att fira nyår Foto: Jash Doweyko-Jurkowski
Nyåret på Möllan har blivit en riskabel tradition Foto: Jash Doweyko-JurkowskiNyåret på Möllan har blivit en riskabel tradition Foto: Jash Doweyko-Jurkowski
Nyåret på Möllan har blivit en riskabel tradition Foto: Jash Doweyko-Jurkowski

Otäcka bilderna
från nyårsfirandet

Publicerad

Vettskrämda barn och en kvinna som slogs omkull av en raket. 

Nyårsfirandet på Möllevångstorget blev dramatiskt med fyrverkerier som sköts mot folk och byggnader.

– Emellanåt kändes det farligt men jag tyckte ändå att stämningen var god, säger Jash Doweyko-Jurkowski, 27 som filmade det kaosartade firandet.

I filmen från firandet på Möllevångstorget syns män, kvinnor och barn hälsa det nya året med smällare och raketer. 

Det syns även att fyrverkerierna i vissa fall skjuts längs med marken och mot andra istället för rakt upp i luften. Jash Doweyko-Jurkowski, 27 berättar att stämningen var god men berättar också om vettskrämda barn i folksamlingen.

– Emellanåt blev det lite panikartat när vissa individer sköt mot folkmassor, säger Jash Doweyko-Jurkowski.

– Vid ett tillfälle ser man en kvinna som ligger ner. Jag tror hon blev träffad av någon sorts pjäs i foten. Jag frågade hur det var med henne men hon sa att hon var okej.

Polis på plats

Vid ett annat tillfälle i filmen syns att polisen är på plats. 

– När de kom körande så lugnade sig individerna temporärt, men det var bara tillfälligt. I kaoset är det svårt att avgöra vem som skjuter, säger Jash Dowyeko-Jurkowski som tillbringade två timmar av nyårsaftonen med att dokumentera firandet. Ett klipp som bland annat plockades upp av Russia Today och som till exempel ledde till hatiska kommentarer som "skicka hem grottmänniskorna".

– Det är tråkigt att se att min film lett till det. Jag ville bara visa hur verkligheten ser ut, säger Jash Doweyko-Jurkowski.

Farlig tradition

Men att nyårsfirandet på Möllan ser ut som på filmen är inget nytt. För tre år sedan skrev Kvällsposten om en mamma som fick fly raketerna med sin barnvagn. 

– Det såg ut som det har gjort de senaste åren, säger Mathias Nilsson, som var insatschef för Malmöpolisens nyårskommendering i helgen.

Under insatsen omhändertogs ett antal personer för fylleri men ingen för att ha skjutit raketer mot någon annan. Men det horisontella avfyrandet av raketer verkar vara en farlig tradition som bara gäller möllan.

– Vi hade ju firanden på Operan och Stortorget också men där skjuts raketerna mest uppåt. Så det är ju inte representativt för Malmö på det sättet, säger Mathias Nilsson som pratat med en del Malmöbor som velat ha något sorts förbud för smällandet.

– När jag har patrullerat på stan är det många som tycker att det borde förbjudas helt och hållet.

Jash Doweyko-Jurkowski tror dock mest att det är en fråga om pedagogik och uppfostran.

– Allt som har en stubin har man ju lärt sig att respektera. Folk kan ju bli av med fingrar och ögon.

Kommunalrådet: "Förfärligt"

Kommunalrådet Andreas Schönström (s) har trygghet och säkerhetsfrågor på sitt ämbetsbord. Efter att ha sett klippet från Möllan konstaterar han att det är förfärligt.

– Man utsätter sina medmänniskor för enorm fara.

Malmö stad reviderade den lokala ordningsstadgan förra året. Därmed blev det bara tillåtet att skjuta raketer på offentliga platser under åtta timmar på nyårsafton.

– Och då har våra jurister kommit fram till att det är så långt vi kan komma i vår lokala ordningsstadga, säger Andreas Schönström som förklarar att det skulle kräva en lagändring för att helt och hållet kunna förbjuda fyrverkerier inom kommunens gränser.

Andreas Schönström menar att det är absurt att regelverket kring fyrverkerier inte är strängare.

– Jag hade gärna sett lagändringar så att kommuner hade kunnat inskränka försäljning, var man får skjuta fyrverkeri eller faktiskt förbjuda det helt och hållet.

– Vi har ett väldigt uppskattat fyrverkeri vid Malmö Opera. Jag tycker väl att det borde vara ett tillräckligt bra sätt att fira in det nya året.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag