Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Östra Ljungby sörjer Marie Fredriksson: ”Tragiskt”

Se bilderna från Marie Fredrikssons fantastiska karriär. Framgångarna med Roxette och tunga tiden efter hjärntumören.
Marie Fredriksson blev 61 år.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under tisdagskvällen sken ljusen till minne av Marie Fredriksson i Östra Ljungby kyrka.Foto: JENS CHRISTIAN
Marie Fredriksson 2012.Foto: JASON SHELDON/SHUTTERSTOCK

ÖSTRA LJUNGBY. Chocken är stor efter nyheten om att Marie Fredriksson har somnat in, 61 år gammal. 

Inte minst i hennes hemort Östra Ljungby är sorgen enorm – här har nästan alla en relation till Marie Fredrikssons musik. 

– Ingen var som hon, säger Maria Ullman Hierner, 58.

Marie Fredriksson lämnade visserligen Skåne och hemkommunen Östra Ljungby redan i de övre tonåren. Men hennes hjärta blev alltid kvar i Skåne, och på hemmaplan är hon stor. Riktigt stor.

Även om Östra Ljungby är kallt och mörkt på tisdagskvällen, skiner alla upp i ett varmt leende när de får dela med sig av sina alldeles egna Marie Fredriksson-minnen. 

– När jag var ung och upptäckte livet, ja då kom Marie fram. Det fanns andra sångare också, men ingen var som hon. Hon var en ung och stark tjej och vi delade många drömmar och hon öppnade munnen för oss andra, säger Maria Ullman Hierner från Klippan, som har svårt att välja ut ett Marie Fredriksson-minne som sticker ut extra mycket: 

– Men det var nog när jag hade en bergsprängare bakom min motorcykel och spelade Marie Fredriksson på full volym. Sedan tog man av sig hjälmen också, det var en ungdomssynd. 

Marie Fredriksson har skrivit om uppväxten i Östra Ljungby i boken ”Kärleken till livet” från 2016. Hennes ungdomsår var fattiga, tuffa och utmanande, berättade hon.

Hon flyttade med sin familj till Halmstad, träffade Per Gessle och började göra musik. Resten är historia.

Tomas Wassenius låter kyrkan i Östra Ljungby hålla extra öppet med anledning av Marie Fredrikssons bortgång.Foto: JENS CHRISTIAN
Östra Ljungby kyrka höll extra öppet på tisdagskvällen.Foto: JENS CHRISTIAN
Maria Ullman Hierner, 58, kallar Marie Fredriksson ”sin generations största tjejer”. Foto: JENS CHRISTIAN
Marie Fredriksson föddes i Össjö men flyttade som fyraåring till Östra Ljungby.Foto: JENS CHRISTIAN

Kyrkan håller öppet extra längre

Men det spelar ingen roll att Marie Fredriksson lämnade Östra Ljungby tidigt. Alla i den lilla skånska orten har någon form av relation till hennes musik – och alla har något minne att dela med sig av. 

– Det finns en stor stolthet över att hon kommer härifrån. Det är viktigt att folk har någonting att samlas runt och vara stolta över, säger kyrkoherde Tomas Wassenius som håller Östra Ljungby kyrka öppen några timmar extra för att hedra Marie Fredriksson.

– Vi håller öppet för alla som vill komma hit och tända ett ljus och skriva i minnesboken, säger han. 

När Kvällsposten besöker kyrkan har ett antal skolbarn samlats för generalrepetition av julens luciatåg. Det är varmt, lugnt och stillsamt. Ett antal ljus brinner för Marie Fredriksson, och i minnesboken har några besökare passat på att lämna meddelanden.

”Tack för allt du har gett”, står det skrivet i en vacker kursiv skrivstil. 

Marie Fredriksson skriver autografer hemma i Östra Ljungby 1991. Foto: BILDBYRÅN

”Man är uppväxt med henne”

Utanför matvarubutiken i Östra Ljungby råder full aktivitet, här trängs bilar med människor på den lilla parkeringsplatsen. Flera medier är på plats, och många av de frusna flanörerna tar sig tid att stanna till för att prata och minnas Marie Fredriksson.

– Man är uppväxt med henne, både när hon var med i Roxette och när hon var ensam artist. Vi spelade hennes låtar på mitt bröllop, säger Sara Torstensson som inte själv kommer från Östra Ljungby men som bor i närheten: 

– När man kommer från trakterna här omkring så vet man att Marie Fredriksson kommer från Östra Ljungby. 

Mycket i Östra Ljungby och Klippans kommun präglas av Marie Fredriksson. Redan 2004 fanns det planer på att namnge en gata efter henne – gärna i anslutning till den lokala idrottsplatsen.

Marie Fredriksson var nämligen hedersmedlem hos Östra Ljungby IF. Det blev hon redan på 90-talet, i samband med en match som hon själv närvarade under. 

– Det var kul att hon kom ihåg oss på den tiden och tog sig tiden att komma hit. Då var hon ju som störst, säger föreningens tidigare ordförande Robert Carlsson. 

Sara Torstensson, 39, med dottern Malva, 7. Foto: JENS CHRISTIAN
Lina Jörgensen tror att Marie Fredriksson betytt mycket för Östra Ljungby.Foto: JENS CHRISTIAN

”Har betytt en hel del” 

Många av dem som Kvällsposten talar med på tisdagseftermiddagen har hedrat Marie Fredriksson på en rad olika sätt. Några har besökt kyrkan, andra har skänkt henne en tanke. Eller så har de spelat hennes musik. 

Men för en kommer nyheten som en mindre chock. När Lina Jörgensen promenerar ut från matvarubutiken och får dela sina tankar om Marie Fredriksson är hon först inte medveten om att sångerskan har gått bort. 

Hon tycker – precis som alla andra – att nyheten är djupt tragisk. 

– Jag minns henne framför allt från barndomen. Då lyssnade jag mycket på hennes musik, berättar Lina Jörgensen. 

– Jag tror nog att hon har betytt en hel del för Östra Ljungby. 

2009 Maries hemliga familjespelning: Roxette-stjärnan överskuggades bara av en annan artist - sonen Oscar

Oscar Bolyos sjöng Lenny Kravitz så mamma inte kunde hålla tårarna tillbaka.
Så reagerar folk på stan på beskedet att Marie Fredriksson gått bort.