Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oscar, 13, drabbad av hjärntumör: ”Mardröm”

13-årige Oscar Sajland har drabbats av en aggressiv hjärntumör.
Foto: Privat
13-årige Oscar Sajland har drabbats av en aggressiv hjärntumör.
Foto: Privat

Först trodde de att sonens dubbelseende innebar att han behövde glasögon.

Men det visade sig att 13-årige Oscar från Lund hade drabbats av en aggressiv hjärntumör.

– Det känns som att vi har levt i en mardröm sedan dagen vi fick beskedet, säger hans pappa Göran Sajland.

Fram till mitten av december förra året var 13-årige Oscar från Lund som vilken vanlig kille som helst, vars liv kretsade kring skolan, sina syskon, kompisarna, handbollen, det stora intresset för matlagning och att spela datorspel. Sedan eftermiddagen den 15 december 2017 har ingenting varit normalt för vare sig Oscar eller hans familj.

Det hela började i november förra året med att Oscar fick dubbelseende, som bara blev värre och värre.

– Då trodde man som förälder kanske att Oscar behövde glasögon, så vi bokade tid hos optikern, säger hans pappa Göran Sajland.

Optikern fick inte rätt på problemet, så Oscar remitterades till ögonkliniken. Vid den tidpunkten började Oscar vrida på huvudet på ett märkligt sätt, antagligen för att kompensera för synbortfallet.

Efter besöket hos ögonläkaren skickades Oscar vidare till barnakuten, där det först förmodades att han kanske hade fått borrelia, men borreliatestet kom tillbaka negativt. 

Oscar fick genomgå en magnetröntgen och den 15 december gav läkarna besked.

– Läkarna kom in och beklagade det hela något fruktansvärt, minns Göran Sajland.


LÄS OCKSÅ: Zarahs båda föräldrar har cancer – här är hennes viktiga ord 


"Lever i en mardröm"

Det visar sig att Oscar har drabbats av DIPG (Diffust Pons Gliom), vilket är en aggressiv och snabbväxande hjärntumör. 

Tumören växer i hjärnstammen som är ett mycket känsligt område, och huvudsaklig kommunikationsväg för livsviktiga nervsignaler mellan hjärnan och kroppen.

– Det påverkar andning, hjärtrytm och blodtryck. Man kan inte operera eftersom det rör sig om vitala funktioner.

Beskedet var traumatiskt för Göran och Cecilia Sajland.

– Vi var i fullständig chock. Jag och min fru har fortfarande minnesluckor från det här. Det känns som att vi lever i en mardröm sedan dagen vi fick beskedet.

– Mellan fem till tio barn drabbas årligen av det i Sverige, men det drabbar framför allt barn mellan fem och nio år. Oscar är 13.

Handboll är ett av Oscars många intressen.
Foto: Privat

Möjligheterna att få vård för DIPG är mycket begränsade i Sverige, men familjen Sajland har hittat ett litet ljus i mörkret. Det rör sig om en en privat klinik i staden Monterrey i nordöstra Mexiko som har specialiserat sig på att behandla barn med DIPG, och som tidigare har visat resultat genom att bromsa och bota tumörer.

Startade donationssida

Familjen behövde skicka in filmer som visade när Oscar gick, svalde och drack för att kliniken skulle kunna avgöra hur långt gången tumören var. Hade tumören varit för långt framskriden hade allt hopp varit ute. Själva ansökningsperioden, då familjen väntade på beskedet ja eller nej, var oerhört påfrestande.

– Det är det jäkligaste jag har varit med om i hela mitt liv, säger Göran Sajland.

Efter två veckor fick Oscars föräldrar svar.

– Det kom ett mejl mitt i natten om att vi var välkomna till Mexiko. Jag väckte min fru och vi blev fruktansvärt glada.

Efter beskedet om att de hade blivit antagna till den mexikanska kliniken startade Göran och hans fru en donationssida för att kunna finansiera resan och den mycket kostsamma behandlingen.

Insamlingen till Oscar har passerat 129 000 euro.
Foto: Skärmdump

Olika behandlingar

Metoden som används på den mexikanska kliniken innebär två olika behandlingar. Dels intraarteriell kemoterapi, som är en direkt injicering av cytostatika in till området i hjärnan där tumören sitter, och dels immunterapi, i form av att cancercellerna bekämpas av kroppens eget immunförsvar. Familjen har nu mottagit upp emot 4 500 donationer, från människor som vill att Oscar ska genomgå denna behandling.

– Man ser verkligen vilken spridning saker och ting kan få via sociala medier. Det är en enorm kraft, helt obeskrivligt, säger Göran Sajland.

Hittills har donationerna gett lite mer än 1,2 miljoner kronor, vilket är en bra bit ifrån målet. Varje behandling kostar upp emot 130 000 svenska kronor – sjukvård, resa och boende exkluderat – och enligt förhandsberäkningen blir slutsumman över tre miljoner. 

– Vi tar en dag i taget. Vi flyger till Mexiko till helgen. Han har sina klasskompisar på besök just nu som vinkar adjö, säger Göran Sajland.

Oscars föräldrar hoppas inte att pengar ska vara ett hinder för hans liv. 

Man meddelar att eventuella medel som blir över från insamlingen kommer att doneras till olika projekt inom DIPG-forskning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!