Osama Krayem, 24, från Malmö sitter häktad i Belgien misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel och Paris.Osama Krayem, 24, från Malmö sitter häktad i Belgien misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel och Paris.
Osama Krayem, 24, från Malmö sitter häktad i Belgien misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel och Paris.
Osama Krayem syntes på övervakningsbilder tillsammans med självmordsbombaren Khalid el-Bakraoui strax innan han detonerade sin sprängladdning i tunnelbanestationen Maalbeek i Bryssel. Foto: NO CREDIT/EPPOsama Krayem syntes på övervakningsbilder tillsammans med självmordsbombaren Khalid el-Bakraoui strax innan han detonerade sin sprängladdning i tunnelbanestationen Maalbeek i Bryssel. Foto: NO CREDIT/EPP
Osama Krayem syntes på övervakningsbilder tillsammans med självmordsbombaren Khalid el-Bakraoui strax innan han detonerade sin sprängladdning i tunnelbanestationen Maalbeek i Bryssel. Foto: NO CREDIT/EPP
Belgisk polis har känt till att han och en kamrat samma dag som Parisdådet besökt Amsterdams flygplats. Foto: ColourboxBelgisk polis har känt till att han och en kamrat samma dag som Parisdådet besökt Amsterdams flygplats. Foto: Colourbox
Belgisk polis har känt till att han och en kamrat samma dag som Parisdådet besökt Amsterdams flygplats. Foto: Colourbox

Osama Krayem erkänner: Var på Schiphol före terrordåd

Publicerad

IS-terroristen Osama Krayem besökte Amsterdams flygplats Schiphol samma dag som terrordådet i Paris.

Han var där för ett spaningsuppdrag, enligt en belgisk poliskälla.

– Vi fortsätter att undersöka vad planerna var, säger poliskällan enligt AFP.

Osama Krayem, 24, från Malmö sitter häktad i Belgien misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel och Paris.

Belgisk polis har känt till att han och en kamrat samma dag som Parisdådet besökt Amsterdams flygplats. Nu har han erkänt det, berättar en poliskälla för AFP:

– Kanske ville de begå en attack eller använda den som en bakre bas.

35 personer dog i terrordådet i Bryssel.Foto: Martin Meissner / AP TT NYHETSBYRÅN

Stannade i två timmar

Enligt poliskällan berättade Osama Krayem i oktober och november att han och en kamrat var där för att "se om man kunde förvara vapen, sprängämnen och pengar". Han sa vidare att de stannade i två timmar.

Osama Krayem syntes på övervakningsbilder tillsammans med en självmordsbombare strax innan terrordådet i Bryssels tunnelbana. Hans dna ska även ha hittats i flera av de gömställen som terroristerna använde för att förbereda Parisdådet.

I en dator som hittades efter terrordådet i Bryssel fanns en lista över terrormål. Där ingick samtliga platser som attackerades i Paris, men också flygplatsen Schiphol.

130 personer dog i terrordådet i Paris.Foto: James Gourley/Rex Shutterstock / JAMES GOURLEY/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Bodde på Rosengård

Osama Krayem bodde med sin familj på Rosengård i Malmö till 2014 då han reste till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten. På bilder på Facebook poserade han med en kalasjnikov i handen och svarta IS-flaggor i bakgrunden. Han publicerade även avrättningsfilmer från IS.

Terrordåden i Paris och Bryssel dödade 130 respektive 35 människor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag