Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Osama Krayem, 23, häktad för terrorbrott

Osama Krayem häktades på torsdagen misstänkt för terrorbrott.
Utanför häktningsförhandlingarna i Bryssel i dag.
Foto: Aleksandra Eriksson
Osama Krayem misstänks för att ha deltagit i attacken i Bryssels tunnelbana.
Foto: Yves Herman / REUTERS X00380

Nu ställs den terroråtalade svensken Osama Krayem, 23, inför domare i Bryssel.

Svensken misstänks för delaktighet i terrordåden i Bryssel den 22 mars.

Men enligt belgiska Het Nieuwsblad skyller Krayem ifrån sig och säger sig själv vara ett offer.

– Jag trodde att ryggsäcken jag gav till Khalid el-Bakraoui var tom, ska Krayem ha sagt i förhör enligt tidningen.

Strax innan klockan 13 kom beskedet att Osama Krayem häktas av belgisk åklagare.

I fredags greps den svenske medborgaren Osama Krayem, 23, i Bryssel misstänkt för inbladning i terrordåden i Bryssel den 22 mars. Redan dagen därpå, i lördags, åtalades han formellt för terrorbrott, delaktighet i aktiviteter utförda av en terrorgrupp och mord. Krayem har identifierats som en av de personer som fångats på bild när han köpte de väskor som användes i attackerna. Han ska ha följt med självmordsbombaren Khalid el-Bakraoui som sprängde sig i tunnelbanan vid stationen Maalbeek.

Klockan 09 på torsdagsförmiddagen ställdes Osama Krayem, tillsammans med sina terrorkumpaner, inför en domare vid justitiepalatsen i Bryssel. En stund efter utsatt tid dök fyra bilar upp vid justitiepalatset, rapporterar Kvällspostens utsända Aleksandra Eriksson.

Strax innan klockan 13 kom beskedet att Osama Krayem häktas av belgisk åklagare, för mord genom terrorism.

Försöker stoppa våldet

Bland de andra tre som ställs inför domaren finns 31-årige Mohamed Abrini – "mannen i hatten" från bombdåden mot flygplatsen Zaventem den 22 mars. Abrini misstänks även vara direkt inblandad i terrordåden i Paris den 13 november 2015.

Krayems advokat Vincent Lurquin säger till Kvällsposten att de båda samarbetar mot ett gemensamt mål: Att få stopp på våldet.

– Han har börjat prata, erkänner sitt ansvar och har förklarat sin roll i attackerna, säger Lurquin.

– Han har också förklarat varför han vände om, säger advokaten och syftar på att hans klient inte sprängde den bomb som ska ha funnits i hans ryggsäck på tunnelbanan.

På fredag kommer Osama Krayem utfrågas ytterligare en gång.

Skyller ifrån sig i förhör

Enligt den belgiska tidningen Het Nieuwsblad skyller både Osama Krayem och Mohamed Abrini ifrån sig i förhör.

– Jag visste inte att bröderna skulle genomföra en attack. Jag trodde att ryggsäcken jag gav till Khalid el-Bakraoui var tom, ska Krayem ha sagt i förhör enligt tidningen.

Krayem säger vidare, enligt tidningen, att han ville återvända till Syrien efter att ha varit i Sverige i två år, men att han fastnade i Bryssel på grund av stängda gränser. Han erkänner att han umgicks med gruppen som var med Abdeslam, men förnekar att han arbetade med terrorplanerna.

Men polisens utredare tar inte urskuldandet på allvar, skriver Het Nieuwsblad. De vet att Krayem köpte väskorna som användes, och ett vittne har sagt sig ha hört Krayem prata om "vår attack" ombord på en spårvagn.

"Ville aldrig utföra en attack"

– Vi behöver tre väskor för vår attack, ska han ha sagt i telefon tre dagar innan dåden.

När bomberna gick av den 22 mars insåg vittnet vad han hade hört och kontaktade polisen. Tack vare en övervakningskamera ombord på spårvagnen kunde Krayem identifieras.

Abrini i sin tur ska ha sagt att han "blev tvingad".

– Jag ville aldrig genomföra någon attack. Jag blev tvingad av el-Bakraouibröderna att gå till flygplatsen med bomberna. Jag kan inte göra en flyga förnär, ska han ha sagt i förhör enligt Het Nieuwsblad.

Klasskompisen: Var en schyst kille

– Jag skulle aldrig detonera min bomb. Jag väntade till de andra hade detonerat sina. Sen gick jag bara därifrån, ska Abrini ha sagt.

Osama Krayem kommer från Malmö och växte upp i området Rosengård. Kvällsposten har varit i kontakt med flera personer i 23-åringens omgivning. En gammal klasskompis har berättat:

Någon gång under 2014 ska han ha lämnat familjen i Sverige och tagit sig till Syrien. Enligt uppgift ska han där ha blivit en del av en sorts elitstyrka, med målet att destabilisera Europa.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!