Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Osäkerheten kring prins Henriks hälsa

Under helgen har hela den danska kungafamiljen besökt den prinsen på sjukhuset. Foto: MARTIN SYLVEST / AP TT NYHETSBYRÅN
Hovet har bekräftat att prins Henrik lider av lungproblem och demens. Foto: POLFOTO/IBL BILDBYRÅ
Prins Henrik har legat inlagd på Rigshospitalet sedan slutet av januari. Foto: MARTIN SYLVEST / AFP SCANPIX

Både den danska kungafamiljen och prins Henriks franska syskon har slutit upp kring hans sjukhussäng under helgen.
– Vi är i sorg och min bror är i fara, säger prinsens lillebror Étienne de Monpezat till BT.

Under söndagen stod det dessutom klart att drottning Margrethe ställer sina planerade åtaganden för veckan.

I slutet av januari lades 83-åriga prins Henrik av Danmark, drottning Margrethes make, in på Rigshospitalet i Köpenhamn. Han hade då flugits hem akut från en semester i Egypten. Orsaken uppgavs bland annat vara en lunginflammation men den 2 februari avslöjade kungahuset att prinsen hade drabbats av en godartad tumör i vänster lunga. Det står sedan tidigare klart att prinsen även lider av demens.


LÄS MER: Maken allvarligt sjuk – drottningen ställer in
 

Under tiden på sjukhuset förvärrades prinsens hälsa och genom ett pressmeddelade på fredagen meddelade det danska kungahuset  att hans tillstånd "allvarligt försämrats". Samma dag avbröt kronprins Frederik sitt besök vid vinter-OS i Sydkorea för att kunna vara vid sin fars sida. Han gjorde sitt första besök hos fadern omedelbart efter att han hade kommit hem till Danmark.

Flera besök under helgen

Under helgen har den närmaste familjen vid flera tillfällen besökt prins Henrik på Rigshospitalet.

På söndagen anlände först drottning Margrethe och kronprinsparet Fredrik med kronprinsessan Mary och deras fyra barn prins Christian, prinsessan Isabella, prins Vincent och prinsessan Josephine till sjukhuset.

Senare anslöt även prins Joachim, prinsessan Marie och barnen Nikolai, Felix, Henrik och Athena.

Från hovets håll har det varit tyst om prinsens hälsotillstånd men att prins Fredrik avbröt sin resa sågs som ett allvarligt tecken. Nu står det även klart att drottning Margrethe ställer in sina planer för veckan.

På måndagen var det nämligen planerat att drottning Margrethe skulle ha besökt Sankt Lukas Hospis i Hellerup som firar 25-års jubileum. drottningen har varit beskyddare för Sankt Lukas-stiftelsen sedan 2001. Schemapunkten raderades dock under söndagen från kungahusets officiella kalender, enligt Ekstrabladet. 

Det hör till ovanligheterna att drottningen ställer in schemalagda åtaganden vilket enligt danska medier kan ses som ett tecken på att det inte skett någon förbättring i hennes makes hälsotillstånd.

 

Drottning Margrethe och prins Henrik har varit gifta sedan 1967. Foto: / TIM ROOKE/REX REX FEATURESEfter söndagens avbokning har ingen i kungafamiljen några planerade åtaganden fram tills fredagen. 

Franska syskon på besök

Även prins Henriks franska familjemedlemmar har slutit upp kring 83-åringen. Hans lillasyster, Catherine de Monpezat reste från Frankrike för att besöka sin bror under lördagen. Hon är nunna vid systerorden Notre Dame de Calvaire i Toulouse.

På söndagen meddelade även prins Henriks lillebror, journalisten och författaren Étienne de Monpezat att han var på väg till Danmark för att besöka brodern.

– Vi är i sorg, och min bror är i fara. Så jag är på väg till Danmark nu, säger prins Henriks lillebror Étienne de Monpezat, till BT.

Även flera av prinsens nära vänner har gått ut med sin oro. Hans nära vän Erik Brandt har tidigare berättat att allt pekar på att tillståndet är allvarligt.

– Detta är inte bra. När kronprinsen åker hem från OS i Sydkorea så vet både du och jag att det är allvarligt, mycket allvarligt, säger han till BT.

Kronprins Frederik avbröt sitt besök på vinter-OS för att besöka sin sjuka far. Foto: MARTIN SYLVEST / AFP SCANPIX

Galleriföreståndaren Patricia Asbæk, 72, har tillsammans med sin man Jacob Asbæck varit nära vän till prins Henrik och drottning Margrethe sedan lång tid tillbaka. För danska medier har väninnan uttryckt sin oro för prinsen och sagt att hon hoppas att han snart ska vara på fötter igen.

– Vi är verkligen ledsna över det. Så är det när en nära vän dabbas av sjukdom. Man är ju förfärligt ledsen i en sådan situation och vi hoppas på det bästa för honom. Vi hoppas innerligt att prinsen ska bli frisk igen snart, säger Patricia Asbæk, till BT.

Prins Henriks sjukdomsförlopp

Februari 2018: Prins Henriks tillstånd förvärras allvarligt enligt ett pressmeddelande från danska Kungahuset. Kronprins Frederik avbryter sin vistelse vid OS i Sydkorea för att besöka sin far.

Januari 2018: Prins Henrik blir inlagd på Rigshospitalet i Köpenhamn. Det sker efter att han blivit sjuk under en resa i Egypten.

September 2017: Kungahuset meddelar att prinsen lider av demens. 

Augusti 2017: Prins Henrik blir inlagd på Rigshospitalet efter att ha fått tilltagande smärtor i höger ben. Smärtorna är biverkningar från operationen han genomgick i juli. 

Juli 2017: Prinsen blir opererad på Århus Universitetssjukhus i Skejby. Han blir opererad i höften och enligt hovet går operationen som planerat.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!