”Ortens bästa poet” drog rekordpublik

"Vi berättade historier som inte hörs utanför orten idag", säger skånske "Conakry" som var med i finalen.
Foto: Privat

Poesin drar rekordpublik i förorterna.

När ”Ortens bästa poet” avgjordes i Rinkeby påminde stämningen om en fotbollsmatch.

– Vi berättade historier som inte hörs utanför orten idag, säger skånske ”Conakry” som var med i finalen.

För två år sedan började Liban Abdule från Stockholmsförorten Tensta att skriva poesi. Känslan av att ha en röst som ingen bryr sig om kröp sig allt närmare.

Om han skrev ner orden kunde ingen säga att hans erfarenheter inte fanns.

Att han inte fanns.

– Jag är svart, muslim, från Tensta. Det är tre av fyra saker som gör att man inte får plats i samhället. Att våra röster inte hörs. Hade jag även varit kvinna hade jag haft allt emot mig, säger tjugoåringen.

Kollegor och vänner på ungdomsgården där han jobbar gillade hans texter. I år blev han övertalad att ställa upp i tävlingen ”Ortens bästa poet”, där landets bästa förortspoet skulle koras.

Förste vinnaren

Tävlingen arrangerades av organisationen Förenade förorter, som förra året sopade banan med all konkurrens på SM i poetry slam, både i lagklassen och i den individuella.

Poesin drog så stort intresse i förorterna att man beslutade sig för att göra ett eget SM med kvalomgångar i miljonprogram i Malmö, Uppsala, Göteborg, Stockholm och final i Rinkeby. Reglerna var enkla: en poet, en mikrofon och tre minuter till att fängsla publiken.

Nu är Liban Abdule historisk, som den förste vinnaren av tävlingen.

– Stämningen påminde mer om en fotbollsmatch, inte en poesitävling. Det var fullsatt och en massa människor som hejade på olika poeter. Det var magiskt, säger han.

Skriver för "förortsmänniskorna"

Efter segern i söndagens final har Liban Abdule fortfarande en overklighetskänsla. Han trodde egentligen inte att han skulle gå vidare från första deltävlingen i Tensta.

– Jag ville bara uttrycka mig. I varje tävling har det varit fullt av människor med talang. Sedan var jag nöjd med att ha tagit mig till finalen. Så när jag vann blev det helt tomt i huvudet.

Det nya stjärnskottet tror att poesin lockar många i förorten som vill höra om den råa verkligheten. Det gäller att fånga publiken med framträdandet och texter som de kan relatera till, känna igen sig i.

– Jag skriver för de vanliga förortsmänniskorna. Men främst för svarta förortstjejer och killar, om de problem vi stöter på. Som svart blir man ju hatad även av invandrare.

Poesin andas, lever och sträcker på sig i många förorter.

Skånerepresentant: Känner mig som vinnare

”Ortens bäste poet” är ett av flera initiativ som de senaste åren arrangerats av lokala aktörer som inte väntar på att medier och makthavare ska ge dem plats. Ett bevis eller ett budskap, om man så vill, om att ortens invånare inte behöver etablissemanget lika mycket som det behöver dem.

I finalen på Ungdomens hus i Rinkeby drabbade 75 poeter samman.

Feminism och strukturell rasism var återkommande ämnen.

En av poeterna som representerade Skåne var Samuel ”Conakry” Stenberg Sylla.

– All kredd till Liban, en mycket tung snubbe med ett gott hjärta. Han kommer gå mycket långt. Även om jag inte tog hem förstapriset kände jag mig som en vinnare. Många kom fram efteråt för att visa sin kärlek och ge kredd, berättar han.

"Hundra procent kärlek"

Musikern och poeten från Djingis Khan i Lund, som numera bor i Malmö, säger att han nu vill sätta sig i ett mörkt rum för att ta in allt han upplevt.

– De forum som funnits innan har inte varit intresserade av att höra vad de från förorten har att säga. Därför behövs denna tävlingen. Att tusentals kommer för att lyssna på oss betyder inte att de skulle gå på en poesikväll inne i stan. De kom för att vi talar för dem, för oss. Det här kommer få många av oss att utvecklas, säger han.

Vinnaren Liban Abdule säger att tävlingen förenade många. Folk från Malmö kunde exempelvis heja på tävlanden från Stockholms söderorter.

– Den här poesitävlingen är jätteviktig. Synd att så få medier var där. Det pratas ju så ofta om Rinkeby som en no go-zon, men det här var bara kärlek. Hundra procent kärlek.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!