Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oroväckande bilderna från havets botten

Havet glittrar på ytan men där nere är nedskräpningen stor.Foto: Jan Christensen

Östersjön glittrar klart i sommarljuset.

Men under ytan ser det värre ut.

– Det är en soptipp. På ren svenska är det för jävligt, plast och all möjlig skit, säger dykaren Jan Christensen.

Nedskräpningen av haven har kommit att uppmärksammas allt mer i takt med att miljö- och klimatfrågan har lyfts som en av de största frågorna just nu.

Men för dykarna Jan Christensen och Tobias Melin är de smutsiga haven inget nytt. De dyker ofta på vrak av fartyg och flygplan och får vid samtliga dyk syn på smutsen genom sina cyklop.

– Det är framför allt jättemycket plast. Överallt ser man det. Men också burkar, glas, skrot. Allt, säger Tobias Melin.

Plastpåsar flyter omkring

Nedskräpningen blir märkbart tydlig vid vrakdykning i Östersjön. Här är havets botten platt. Vraken blir som konstgjorda rev där bland annat plastpåsar och övergivna fiskegarn, spökgarn, fastnar.

– På sandbotten ser det fint ut, där fastnar ingenting. Men där det finns lite sten och lite struktur där lägger sig skräpet. Vraken är en samlingsplats för fiskar, men även för skräp, säger Jan Christensen till Trelleborgs Allehanda. 

Plastpåsar, gamla nät och övergivna fiskredskap fastnar i vraken på havsbotten. Sedan fastnar även fiskar i skiten, och dör.Foto: Jan Christensen

Både Jan och Tobias är bekymrade över nedskräpningen.

– Det är ledsamt att det får fortsätta men det beror förmodligen på att man inte ser det, säger Tobias Melin.

Jan Christensen fyller i.

– Ta vilken kajkant som helst där det samlas folk. Där uppe sitter människor på restauranger, fikar och njuter av utsikten över det glittrande havet. Men ett par meter ner är det fullt av skräp. Cyklar, kundvagnar, plast. Allt du kan tänka dig.

– Hade man tagit de här skräphögarna och lagt på land hade kommunerna ingripit omedelbart. Men under ytan är det okej på något sätt.

Jan Christensen är upprörd över människans nedskräpning av haven.Foto: Jim Blondeau
Tobias Melin har i flera år dykt på vrak efter skepp och flygplan.Foto: Privat

Havsmiljön påverkas av nedskräpningen

Just plasten i havsmiljön är ett stort problem. Påsar flyter omkring över hela haven. Till och med på de största djuphaven i världen har spåren av människor i form av plast hittats.

De plast- och skräpfyllda haven påverkar djurlivet, och i förlängningen människan. Fiskar fastnar i näten kring vraken. Ruttnar och dör. Mikroplaster hamnar i fiskarnas magar och senare hos människan som äter den.

Gödningsmedel och industriella utsläpp av processvatten skadar arterna på cellnivå.

– Vi har sett att bland annat torsken här i Östersjön har blivit mindre och de fortplantar sig tidigare, säger Tobias Melin som ändå gläder sig åt att havens tillstånd diskuteras allt oftare.

– Även om det fortfarande är skräpigt känns det som att frågan i alla fall har blivit mer uppmärksammad. Det är en spark i rätt riktning.