Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orosanmälningar om barn lades åt sidan

Efter att orosanmälningar om barn lagts åt sidan anmäler Båstad kommun sig själv.Foto: JENS CHRISTIAN

Flera barn i Båstad misstänks ha farit illa utan att socialtjänsten ingripit. Orosanmälningar har lagts åt sidan utan åtgärd, enligt larm från medarbetare. 

Nu samlas kommunens utbildningsnämnd till ett extra möte.

Båstad har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) sedan medarbetare slagit larm om bristande rutiner och felaktig handläggning inom den enhet som kallas Barn och unga.

Först handlade det om nio fall där allvarliga fel misstänks vara begångna, senare har medarbetare pekat på ännu fler fall.

Pojke slagen i hemmet

Ett exempel är en orosanmälan från skolan om en sjuårig pojke som ska ha blivit slagen i hemmet i uppfostringssyfte. Den lades åt sidan utan åtgärd och hittades först två år senare i en handläggares skåp, har HD/Sydsvenskan tidigare rapporterat.

Kommunen gör en IVO-anmälan.Foto: SANNA WIKSTRÖM

Ett annat exempel är en liten pojke som fick bo ensam med sin psykiskt sjuka mamma, trots larm om att han kunde fara illa. En orosanmälan om en syskonskara som misstänktes vara utsatt för våld och bristande omsorg blev också liggande utan åtgärd.

– Jag tycker att det här är jättetråkigt, naturligtvis allra mest för dem som är drabbade, säger Ingrid Zäther, S-ledamot i Båstads utbildningsnämnd.

TT: Varför händer detta i Båstad?

– Jag har jättesvårt att svara på det. Jag tänker att det kommer att visa sig nu framöver, för det är jätteviktigt att ta reda på vad som har gått fel och varför.

Ladda.