Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oron: Ungdomsgängen skjuter och vandaliserar

Johan Erlandsson, VD för Angelica Fastigheter. Foto: PRIVAT
Tidigare i år slog någon sönder en ruta till en förskolebyggnad med hjälp av ett tungt cykelställ. Foto: PRIVAT
Användandet av luftpistoler för att göra skada blir allt vanligare. Foto: PRIVAT

I Staffanstorp råder stora problem med ungdomsgäng som ägnar sig åt upprepad skadegörelse, bland annat med luftgevär.

Företagare får lägga stora summor så att reparera skador och invånarna känner sig otrygga.

– Det verkar råda någon typ av märklig acceptans, säger Johan Erlandsson, VD för Angelica Fastigheter i Staffanstorp.

Sedan en tid tillbaka har Staffanstorp stora problem med destruktiva ungdomsgäng. I november har det skett omfattande skadegörelse på flera håll. Ett fyrtiotal gatlampor har förstörts, rådhuset har beskjutits och Anneroskolan har haft inbrott, rapporterar SVT Skåne.

En av företagarna som drabbas är Johan Erlandsson, vd för ett fastighetsbolag i orten. Han upplever att problemen har pågått en längre tid.

– Vi har sedan i våras ganska kontinuerligt drabbats av upprepad skadegörelse på fastigheter vi hyr ut. Bland annat kastade någon in ett cykelställ i ett fönster till ett dagis, de har sparkat sönder stuprör och använt sig av luftvapen för att skjuta sönder fönsterrutor. Skadorna i år har hittills kostat 100 000 kronor att reparera.

Vapnen han talar om är luftpistoler. För en kort tid sedan sköt någon in i en fastighet där det bland annat finns en vårdcentral. Kulan gick rakt igenom fönstret och träffade en dörr inne i byggnaden.

Kulan flög rakt in sedan vidare i lokalen och krossade ett fönster på en dörr. Foto: PRIVAT

Oro för Staffanstorps framtid

Johan Erlandsson har växt upp i Staffanstorp och säger att han upplever att människor känner en frustation över det som händer.

– Det verkar råda någon typ av märklig acceptans. Polisen har inga verktyg att hantera dem som gör kriminella handlingar just nu utan man pratar bara om förebyggande. Ska man ta itu med dem nu måste lagen ändras så man kan lagföra ungdomarna bättre, säger Johan Erlandsson.

LÄS OCKSÅ: Polisstationen i Staffanstorp besköts i natt

Han säger att han känner hopplöshet när hans anmälningar ständigt blir nedlagda och han oroar sig för näringslivets framtid i Staffanstorp.

– Vi har 60 hyresgäster och ett femtiotal är företag. Det är därför vi driver på den här frågan. Om företagen tycker att Staffanstorp blir för otryggt att verka i så kommer de vilja flytta på sig. Jag bygger ju på att företag ska vilja vara i Staffanstorp, säger Johan Erlandsson.

"Det handlar om tristess"

Polisen är väl medveten om problemen som pågår och säger att man har en ganska bra bild av vilka personer det handlar om. Resursbrist gör det svårt att lagföra dem.

– Det är inte så svårt att konstatera att det händer saker men problemet är att få fram allt för som krävs för att de ska bli lagförda och det kräver enorma resurser. Resurserna räcker inte till, säger Lars Neumann, jourhavande förundersökningsledare för Lunds polis. 

Tidigare i år slog någon sönder en ruta till en förskolebyggnad med hjälp av ett tungt cykelställ. Foto: Privat

Han säger att Staffanstorp har varit på tapeten under en längre tid inom polisen.

– Man börjar förstå att det finns problem i olika områden både i Lund, Kävlinge och framför allt Staffanstorp, som det är mycket prat om. Jag vet att det handlar om ungdomar, säger han och fortsätter:

– Mycket kan spela in såsom arbetsmarknad, missbruk och skola. Man kan ju tänka sig att det handlar om någon form av tristess, att man vill söka spänning. På något sätt krävs det att man ska underhålla ungdomar mer i dag än vad man gjorde förr, säger Lars Neumann.

Frustration hos invånarna

Enligt Johan Erlandsson råder stor oro bland invånarna Staffanstorp och han vill att politikerna ska trycka på för att polisen ska få bättre verktyg.

– Vi pratar mycket om kostnader för skadegörelsen nu men det handlar framför allt om frustationen alla invånare känner. Jag upplever att man tycker att det som händer är hemskt och att samhället blir allt mer otryggt, säger Johan Erlandsson.