I söndags mördades en man på Möllevångstorget i Malmö. Fler Malmöbor känner sig oroliga för att utsättas för våldsbrott nu än året innan. Foto: FRITZ SCHIBLII söndags mördades en man på Möllevångstorget i Malmö. Fler Malmöbor känner sig oroliga för att utsättas för våldsbrott nu än året innan. Foto: FRITZ SCHIBLI
I söndags mördades en man på Möllevångstorget i Malmö. Fler Malmöbor känner sig oroliga för att utsättas för våldsbrott nu än året innan.  Foto: FRITZ SCHIBLI
Stefan Sintéus, chef för polisområde Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGStefan Sintéus, chef för polisområde Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Stefan Sintéus, chef för polisområde Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Oron ökar i Malmö – men färre är utsatta

Publicerad

Malmöborna har blivit mer oroliga för att utsättas för våldsbrott det senaste året. 

Det visar polisens trygghetsmätning för 2016.

Fler är oroliga för att bli överfallna i området där de bor och fler känner sig otrygga när de är ute ensamma på kvällen.

Undersökningen har skickats till 4 500 slumpmässigt utvalda Malmöbor, varav drygt hälften har svarat.

Polisen lyfter fram trygghetsvandringar som görs i utsatta områden och kameraövervakning som åtgärder för att göra människor tryggare.

– Vi vill utöka den platsbundna kameraövervakningen och även jobba mer med drönare, säger Stefan Sintéus, chef för polisområde Malmö.

Färre blev utsatta jämfört med året innan

Samtidigt har färre verkligen blivit utsatta för brott, jämfört med 2015.

– Oron beror på de våldshändelser vi haft men de sker till stor del i kriminella kretsar och risken för tredje man att utsättas för brott är låg, även om den inte är obefintlig, säger Stefan Sintéus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag