Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron inför julen – lämnas drottningen helt ensam?

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe.
När i stort sett hela den övriga kungafamiljen är ute och far runt i världen lämnas drottning Margrethe ensam hemma i Danmark.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM
Det är ganska sällan som prins Joachim och kronprins Frederik träffas, men för ett par veckor sedan sågs de tillsammans med sina fruar, prinsessan Marie och kronprinsessan Mary på en middag i Paris.
Foto: STELLA PICTURES

Efter prins Henriks död lämnas drottning Margrethe allt oftare ensam. 

Prins Joachim har tagit hela familjen till Frankrike – och efter nyår sätter kronprins Frederik sina fyra barn i schweizisk skola. 

Och nu väcks frågan i Danmark – lämnas drottningen helt ensam i jul?

– Det låter helt otänkbart att man kommer lämna drottningen ensam med en hovdam under julen, säger kungahusexperten Søren Jakobsen till Se og Hør. 

Medlemmarna i den danska kungafamiljen rör allt mer på sig. 

Prins Joachim lämnade landet helt och hållet när han packade ner fru och barn i resväskorna och flyttade till Paris. Där har han påbörjat studier vid den prestigefyllda skolan École Militaire i Paris.

Efter nyår flyttar hela den danska kronprinsfamiljen till Schweiz. De fyra barnen ska börja på en internatskola i Verbier. Kronprinsessan Mary flyttar med barnen och kronprins Frederik kommer dela sin tid mellan Köpenhamn och den exklusiva skidorten.

Kvar i Danmark är drottning Margrethe. Efter att prins Henrik gick bort i början av 2018 har den danska regenten lämnats ensam alltmer.  

Det är numera en ganska ovanlig syn att se drottning Margrethe tillsammans med båda sina söner med respektive.
Foto: FLEMMING JEPPESEN/ALLER

Ingen prins Joachim

När drottningen fyllde 79 år i april fick hon klara sig helt utan sin yngsta son prins Joachim. Varken han eller hustrun Marie eller någon av hans barn firade drottningens födelsedag på Marselisborgs slott. 

Hovet vägrade att berätta vad han gjorde eller var han befann sig och i danska medier höjdes kritik mot prins Joachim. Søren Jakobsen är författare och brukar benämnas som en av Danmarks främsta experter på det danska kungahuset. Det förvånar honom att prins Joachim inte dök upp på Marselisborgs slott. 

– Drottningen är ju en äldre dam och man kan inte ta framtiden för given även om hon verkar frisk, sa han till Se og Hør.

– Jag tycker lite synd om drottningen. Det måste kännas underligt att prins Joachim inte har tid för henne. 

Nu finns det en oro i Danmark att drottning Margrethe ska lämnas ensam över julen. Prins Joachim är som bekant i Frankrike och har dessutom hyrt ut sitt stora hus utanför Köpenhamn. 

Och om traditionen följs kommer kronprinsparet ta med barnen till Australien, ända sedan Frederik och Mary träffades har de firat varannan jul i kronprinsessans hemland. 

Det finns oro i Danmark för att drottning Margrethe kommer få fira jul ensam i år.
Foto: AXEL SCHÜTT / TT NYHETSBYRÅN

”Säkert hitta en lösning”

Men kungahusexperten Søren Jakobsen tror det är närmast osannolikt att drottning Margrethe lämnas ensam under julhelgerna. 

– Det låter helt otänkbart att man kommer lämna drottningen ensam med en hovdam under julen. De kommer säkert att hitta en lösning, säger han till Se og Hør.

Han tror inte att alla utlandsflyttar har någon speciell anledning. 

– Det är ovanligt att så många medlemmar av kungafamiljen är i utlandet men man ska nog inte lägga för mycket vikt vid det. Det är en tillfällighet att det ser ut så i år.

Det danska hovet vägrar kommentera drottningens julfirande. Det hör till privatlivet. Men om kronprinsparet reser till Australien kommer det synas i deras officiella kalender. 

Det här är Danmarks kungahus:

Vem är vem i det danska kungahuset?
Ladda ner KvP:s nyhetsapp.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!