Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron efter nya mordet: ”Stegring av grovt våld”

Under måndagskvällen sköts en man till döds i området runt Långebro.Foto: Jens Christian.
Dagen efter var det grått och tomt på platsen. Foto: Jens Christian

Kristianstad är drabbat av en våg av grovt våld. Senaste halvåret har ett flertal skottlossningar ägt rum i den lilla staden. 

Sent under måndagskvällen sköts en man i 25-årsåldern ihjäl. Det andra mordet på kort tid. 

– Vi är väldigt oroliga för våldsutvecklingen och otryggheten generellt, säger Peter Johansson (M), kommunalråd i Kristianstad.

Det är en grå tisdag i Kristianstad. Regnet strilar ner och det är tomt runt polisens mobila poliskontor som står uppställt på en grässlänt i stadsdelen Långebro. Staden är drabbad av en våg av grovt våld och poliskontor har ställts upp som en trygghetsskapande åtgärd.

– Vi har sett en stegring av det grova våldet, säger Peter Johansson (M), kommunalråd i Kristianstad, bekymrat. 

Stadens lokaltidning Kristianstadsbladet redogör för skjutningarna det senaste halvåret. 

30 september: En man i 20-årsåldern skjuts i benet i ett bostadsområde vid Parkstaden.

14 november: En lägenhet på Näsby beskjuts med flera skott. 

5 december: En fastighet på Vilan beskjuts med flera skott. 

6 december: Polisen får flera samtal om att skott hörts på Näsby.

15 december: En personbil med skotthål anträffas på Tvedegårdsvägen.

19 december: En man i 25-årsåldern skjuts ihjäl i ett bostadsområde på Gamlegården.

Sent på måndagskvällen var det alltså dags igen. En man i 25-årsåldern sköts i området runt Långebro. Mannen arbetade som väktare men var inte i tjänst vid tillfället. Han kördes till Centralsjukhuset i Kristianstad med en privatbil, men hans liv gick inte att rädda. 

Poliserna Anders Greger (t v) och Göran Svensson vid det mobila poliskontoret som ställts upp för att skapa trygghet och för att ta emot tips om det senaste mordet. Foto: Jens Christian

”Del i en gängkonflikt”

Många Kristianstadsbor uttrycker ökad oro i sociala medier i takt med de många skottlossningarna. Kommunen försökte agera snabbt efter det senaste mordet. 

– Vår lägesbildsgrupp inom kommunen träffades tidigt under tisdagsmorgonen, säger Peter Johansson.

– De har gjort en bedömning om vad det här kan handla om och vad det har riktats mot. Är det mot allmänheten? Mot en verksamhet? Eller mot enskilda individer. Och den lägesbilden är klar, detta är inte mot allmänheten eller någon verksamhet. Utan det här är en del i en gängkonflikt.

Sveriges regioner och kommuner, SKR, släppte nyligen en rapport som rankar trygghet och säkerhet. Kristianstad hamnar en bit nedanför mitten av rankinglistan, på plats 184.

Men enligt Peter Johansson görs det mycket för att öka tryggheten. Strax innan jul samlades sex partier över blockgränserna i Kristianstads kommunfullmäktige till ett politiskt handslag om åtgärder för att öka tryggheten i kommunen. 

– Vi har också ett väldigt gott samarbete med polisen just nu, och det har stärkts det sista året. 

Peter Johansson (M), kommunalråd i Kristianstad och Anna Nordin, samordnare i kommunens brottsförebyggande råd.Foto: Privat

Samarbete med polisen

Livet i Kristianstad fortgår trots ökningen av det grova våldet i staden. 

Pensionärerna Alf, 76, och Ingrid, 67, bor i Långebro, området där det senaste mordet skedde. De säger att de inte känner sig otrygga. 

– Men vi undviker väl ställen som är mörka, säger de. 

28-åriga Frida Haraldsson ska handla på Ica Maxi. Hon känner annorlunda.

– Jag kände mig inte rädd att vare ute när jag var typ 15. Nu är man rädd att man ska bli rånad, våldtagen eller misshandlad, säger hon. 

Anna Nordin är samordnare i kommunens brottsförebyggande råd. Under ett års tid har hon och andra representanter för kommunen varje vecka suttit ner med polisen och gjort en lägesbild. 

– Vi har direkt kunnat se en skillnad mot tidigare när vi gjorde mer glesa lägesbilder men nu när vi har de här mötena varje vecka får vi en mycket klarare bild. Lägesbilden hjälper oss att vidta rätt åtgärder tillsammans med polisen och andra berörda aktörer.

Polisen har naturligtvis noterat den våldsamma hösten och vintern. 

– Vi har två utsatta områden i Kristianstad, men vi har också sett goda resultat i de förebyggande arbeten som polisen gör med bland annat kommunen och fastighetsägare. Det rör sig lite grann i vågor. Det kan vara lugnt en period och sedan kan det vara stökigt ibland, säger polisens presstalesperson Thomas Johansson till TT.

ENKÄT: KÄNNER DU DIG OTRYGG NÄR DU ÄR UTE?

Frida Haraldsson, 28, personlig assistent, Arkelstorp: ”Ja definitivt. Jag kände mig inte rädd att vare ute när jag var typ 15. Nu är man rädd att man ska bli rånad, våldtagen eller misshandlad. Jag är kanske inte rädd att bli skjuten men allt annat som kan hända.”Foto: JENS CHRISTIAN
Alf, 76 och Ingrid 67, pensionärer, Kristianstad: ”Nä det gör vi inte. Men vi undviker väl ställen som är mörka. Vi lever och bor här i området och vi känner nog oss trygga här.”Foto: JENS CHRISTIAN
Roberto Nilsson Fierro, 51, fabriksarbetare och Christel Nilsson Fierro, 49, fd butiksbiträde: ”Vi har faktiskt flyttat ut från stan för att känna oss tryggare och bor utanför stan i en mindre ort. Vi har till och med bytt kommun för att vi ska känna oss tryggare. Jag hade önskat att folk skulle bry sig mer om varandra. Klyftorna blir bara större för att man bryr sig mindre om varandra”, säger Roberto.Foto: JENS CHRISTIAN
Mohanad Shalash, 36, stödbiträde på ett HVB-hem, Kristianstad: ”Jag det kan jag säga, jag känner mer otrygg nu än jag gjorde innan. Man undviker att gå ut på kvällarna.”Foto: JENS CHRISTIAN