Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron i Danmark – över svenska smittspridare

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Anhöriga till äldre som bor på danska äldreboenden är oroliga för att svensk personal kan bära coronasmittan med sig in på avdelningarna.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CDC/CDC / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Anhöriga till personer inom äldrevården i Helsingör skriver nu till danska regeringen.

I brevet uttrycker de sin oro över att det finns många svenska anställda i verksamheten – och att de riskerar att bära coronasmittan med sig från Sverige.

Det är sedan länge vanligt med svensk vårdpersonal på danska äldreboenden. Det gäller inte minst i gränsstäder som danska Helsingör.

Där oroar sig nu anhöriga till gamla som bor på stadens äldreboenden. Det man är rädd för är att den svenska personalen ska bära med sig coronaviruset från Sverige och smitta de riktigt gamla på danska äldreboenden.

Det är i ett brev till danska regeringen som Ældre Sagen, Danmarks största pensionärsorganisation med 900 000 medlemmar, framför sin oro över den svenska vårdpersonalen i dessa corona-tider.

I brevet skriver man att kampen i Sverige för att bekämpa virusutbrottet tycks ligga på en helt annan nivå än den i Danmark.

Har mer öppet

Det man bland annat skjuter in sig på är att svenska skolor, restauranger och kulturinstitutioner fortfarande håller öppet – medan allt sådant sedan länge har stängts ned på andra sidan sundet.

Samtidigt fortsätter den svenska personalen att resa över Öresund varje dag för att tjänstgöra på de danska vårdinrättningarna.

Det kan de göra eftersom danska regeringen gjort undantag för personer som har sin arbetsplats i Danmark. Dessa släpps därför igenom den annars stängda gränsen mellan Danmark och Sverige.

– Vi är helt klart bekymrade över situationen, säger pensionärsorganisationens ordförande Bjarne Hastrup till danska TV2 Lorry.

Han påtalar att det i Sverige fortfarande är tillåtet att samlas i grupper upp till 500 personer, medan man i Danmark förbjudit folksamlingar över tio personer. 

Den som bryter mot förbudet i Danmark riskerar dessutom kraftiga böter. 

Olika regler

Det svenska sättet att angripa coronasmittan har både förvånat och förfärat många i grannlandet Danmark. 

Bjarne Hastrup kräver att den svenska personalen som fortsätter att arbeta i Danmark också måste rätta sig efter de danska reglerna.

– Det gäller såväl svensk personal som är anställda i den danska äldrevården som inom sjukvården. Sammanlagt handlar det om över tusen personer i Danmark, säger han.

Enbart i Helsingörs kommun arbetar cirka 200 personer som har sin bostad i Sverige. I Region Hovedstaden (Köpenhamn) finns 420 anställda som bor i Sverige, enligt organisationen. 

I Helsingörs kommun säger ansvariga att man är väl bekant med skillnaderna i synsätt –   men att samma regler gäller för all personal, oavsett var man bor.

– I nuläget kan vi bara uppmana all personal att följa detta, säger Johannes Hecht-Nielsen, ordförande i Sundheds- och Omsorgsudvalget i Helsingör till TV2 Lorry.

Känner sig otrygg

I samma inslag säger Inge Lise Therkildsen från Helsingör, anhörig till en 93-årig omsorgstagare med astma och KOL, att hon känner otrygg med situationen.

– Man får riktigt ont i magen när man tänker på att den svenska personalen kan komma direkt från ett cafébesök och social samvaro och sedan gå rakt in och vårda våra gamla anhöriga.