Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oron för vaccinproblem – för att slippa fjärde våg

Antalet patienter på Iva i Skåne fortsätter att gå ner.
Foto: JENS CHRISTIAN

Pandemins belastning på sjukvården fortsätter att gå ner i Skåne. 

Nu vill Anders Rehn, verksamhetschef för intensiv och perioperativ vård, prioritera återhämtning för personalen. 

– Största oron är att det ska bli problem med vaccineringen, säger han. 

Under torsdagen vårdades 12 personer med covid på iva och 16 på vårdavdelning. Det är det lägsta antalet covidpatienter på sjukhus sedan 21 oktober. När det var som värst, under andra vågens topp i januari, var samma siffror över 60 på iva och över 550 på vårdavdelning. 

– Det är förvånansvärt bra nu, vi trodde det skulle vara värre, säger Anders Rehn. 

De flesta av de nuvarande iva-patienterna har legat inne under lång tid och är inte smittsamma längre. De är också yngre än tidigare. 

– Sedan ganska lång tid har vi inte sett så många av de äldre för de har blivit vaccinerade. Nu är det huvudsakligen patienter runt 50 år som inte har hunnit få vaccin.  

Men även om nedgången beräknas fortsätta gå ner närmaste tiden så finns det oro, både för personalen och vaccineringen av befolkningen. 

– Vi har lagt schema så att personalen som vill ska få semester fyra veckor i sommar och det är klart lite oro för hur vi ska bemanna pass som ännu är obemannade.

Under Region Skånes pressträff i onsdags riktade regiondirektören skarp kritik mot de osäkra prognoserna för vaccinet. Det är ett osäkert flöde och mycket kort framförhållning. Samtidigt aviserade vaccinsamordnaren Maria Landgren att det kan komma mindre vaccin i juli.  

– Största oron är att det ska bli problem med vaccineringen. För oss är det viktigast att vi fortsätter vaccinera i bra tempo och att alla tar två doser så att vi slipper en fjärde våg, säger Ander Rehn. 

Anders Rehn.
Foto: Region Skåne

Ökning av iva-patienter i England 

Skåne följer utvecklingen av deltavarianten, som ursprungligen kallats den indiska mutationen, i England. Varianten av coronaviruset har tagit över i England. 

– Vi ser efter en lång period av nedgång, dessvärre nu åter en mindre vändning uppåt i England av både covid patienter vårdade på avdelning och inom intensivvården. Det förefaller som vaccinet hjälper och därför är det viktigt att fortsätta vaccinera i bra tempo. 

Frågan om att vaccinera längre ner i åldrarna har kommit upp på bordet – borde man vaccinera barn? 

– Det finns en poäng i att vaccinera ner i åldrarna men hur långt är inte mitt expertområde. 

Samtidigt har kunskaperna för att behandla covid förbättrats under pandemins gång. Man har exempelvis lärt sig att antiviral behandling, medel för förebyggande eller behandling av virussjukdomar, endast är idé i tidigt skede. Kortisonpreparat, som dämpar immunförsvaret, har visat sig ha god effekt och används nu under längre period 

Vidare har man fått misstankarna om att bukläge kan ha avgörande betydelse i respirator bekräftade.

Sannolikt hade man kunnat rädda fler patienter förra året med dagens kunskap. 

– Ja, dessvärre visste vi inte så mycket i början av pandemin, men vi har lärt oss och blivit bättre.

Vill prioritera återhämtning 

Anders Rehn berättar att personalen fått hjälp med avlastning, bland annat möjlighet att prata efter pass och att de också själva stöttar varandra bra. Samtidigt trycker han på vikten av att personalen får möjlighet att återhämta sig när pandemin är slut.

– Vi måste prioritera återhämtning för personal. Givetvis måste vi komma ifatt med cancerflöde där vi ligger lite efter men sedan måste vi prioritera återhämtning. 

– Sedan förstår vi också att det finns grupper som lider i väntan på operation, och det blir ett tryck från allmänheten att vi opererar, men vi i ledningen måste förstå hur viktigt det är med återhämtning för att det ska bli hållbart på lång sikt. Det är inte alldeles lätt att köra extra satsningar nu, man måste göra det balanserat. 

Ännu är det inte heller över. 

– Personalen har ställt upp oerhört och jobbat mycket extra, vi ska vara stolta och tacksamma över att de har klarat det så bra. Med två doser vaccin minskar vi risken att belasta sjukvården mer. 

Bristande information försvårar vaccinplanering i Region Skåne

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!