Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö under vatten - katastrof hotar stadsdel

Här är morgonens nyheter från Sydsverige 2 juli
Efter stormen Sven 2013 var Dockan Marina översvämmat. Båtar hade slitit sig och en restaurang låg under vatten.
Foto: RONNY JOHANNESSON
I framtiden kan vi enligt den nya rapporten förvänta oss kraftigare oväder och en stigande havsnivå.
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Västra Hamnen och Dockan ligger i riskzonen för översvämningar när havsnivån stiger.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Havsnivån stiger – och SKL slår larm om att Malmös hamnområden kan hamna under vatten.

Nu arbetar kommunen på flera fronter för att inte delar av staden ska försvinna.

– Vi alla måste förändra vårt beteende, säger Ulrika Poppius på Malmö stad.

Enligt en ny rapport som Sveriges Kommuner och Landsting har tagit fram tillsammans med SMHI visas hur Malmö i framtiden kan drabbas av klimatförändringarna.

Vid mer extrema skyfall och stormar kan havsnivån stiga med en meter eller mer innan år 2100. Enligt rapporten är det svårt att säga hur mycket vattennivån kommer stiga men eftersom Skåne är väldigt platt kan man med säkerhet säga att havsnivån kommer höjas.

– Vi kommer behöva förändra vårt beteende och sättet vi planerar och bygger staden på. Det måste vi alla göra, säger Ulrika Poppius, på miljöförvaltningen i Malmö Stad.

Både miljöförvaltningen och stadsbyggnadskontoret i Malmö jobbar med frågor som rör stadsplanering och översvämningsrisk. 

Men eftersom det inte går att veta exakt hur klimatförändringarna kommer påverka staden är det svårt att ta fram en långsiktig plan.

”Man måste börja planera för det nu”

– Det som gör det svårt är att vi inte riktigt vet hur snabbt förändringarna kommer ske. Scenariot i rapporten visar hur det kan se ut år 2100, kanske ser det värre ut eller också ser det bättre ut, säger Ulrika Poppius.

En karta i rapporten visar att stora delar av hamnområdet med de attraktiva bostadsområdena i Västra Hamnen och Dockan skulle kunna ligga under vatten om utsläppen ökar och havsnivån stiger i samma takt som nu.

Eftersom frågan om havsnivåhöjning är ganska färsk är det något som Malmö Stad utreder just nu. 

– Vi har ganska lång tid på oss. Men man måste börja planera för det nu. Och i all ny bebyggelse räknar man med de här faktorerna, säger Ulrika Poppius.

Kan vara värre än vi tror

Astrid Steen är nybliven arkitekt med inriktning mot hållbar stadsgestaltning. I sin mastersuppsats undersökte hon översvämningsproblematik i Malmö. Hon tror att problemen kan vara större – och mer brådskande än många tror. 

– De värsta prognoserna som jag sett i media säger att man förväntar sig att det kommer stiga en meter. FN:s klimatorgan visar däremot att det är ännu värre - 3,5 meter. Det skulle alltså betyda att hela Malmö centrum ligger under vatten, säger Astrid Steen. 

Hon tror att kommunen och fastighetsaktörer måste investera mer i förebyggande syfte och inte bara planera för hur krissituationer ska lösas när väl översvämningen skett.

– Det finns mycket förslag på hur man kan bygga översvämningsresistenta bostadsområden, men det är hela tiden en kostnadsfråga, säger hon.

Att bevara strandängar, bygga vallar och hus som inte tar in vatten är några av åtgärderna som kan motverka översvämningar. Men Astrid Steen tror att vi alla måste hjälpas åt för att minska klimathotet.


Jösser Gjörstrup har tidigare varit med om översvämning i Dockan, där han bor. Men trots det vill han bo kvar, eftersom hans bostad har ett så bra läge.
Foto: Kvällsposten/ Julia Ericsson

Jösser Gjörstrup som bor i Dockan, Malmö är inte orolig för att den stigande havsnivån kommer att äta upp hans bostad.

– Hit upp kommer den ju inte. Men det är klart att vattennivån stiger och om alla extrema väderfenomen slår till samtidigt kan det bli kraftiga översvämningar. Det mest extrema vädret har vi inte sett än, tror jag, säger han.

– Malmö stad är absolut inte förberedd, även om de har en plan för översvämning. Jag var i New Orleans efter Katarin, där var de mycket mer förberedda, men åttavåningshus var ändå översvämmade. Vi kommer antagligen få bygga vallar här i framtiden för att förhindra vattnet.

– Jag skulle inte flytta härifrån. Jag är nybliven pensionär med bra ekonomi, och båtar har alltid varit så stor del av mitt liv, fortsätter han. 


Kent och Ingrid Persson tror inte att någon större översvämning kommer drabba dem så länge de bor vid Dockan Marina.
Foto: Julia Ericsson

Kent och Ingrid Persson

– Vi flyttade hit från Ljunghusen och där är det ju ännu större översvämningsrisk, säger Ingrid.

– Vi är inte speciellt oroliga, vi pratar ju alltså 80 år fram i tiden och vi är 75 nu.

Både Kent och Ingrid tyckte ändå att det var obehagligt när hamnen översvämmades efter det kraftiga ovädret 2013. Vattennivån steg över bryggorna och en yttre brygga rycktes bort av stormen.

– Man känner stormen i lägenheten, hela balkongräcket svajar, säger Ingrid.

Henrik Bengtsson tror att Dockan och Västra Hamnen kommer fortsätta vara attraktiva områden att bo i.
Foto: Julia Ericsson

Henrik Bengtsson hade inte reflekterat så mycket över översvämningsrisken innan han köpte en bostadsrätt i Västra hamnen. 

– Jag bor en bit in, så det är antagligen två-tre meter över havsnivån. Om det skulle svämma över skulle min balkong kanske hamna i vattennivå. Det skulle bli som en brygga, skämtar han.

Han tror att området, trots översvämningsrisken kommer fortsätta vara ett av de mest attraktiva områden i Malmö.

– Alla vill ju bo nära havet, säger Henrik Bengtsson.

Zlatan Azinovic och Anna Welin är inte rädda för att deras lägenhet i Dockan ska sjunka i värde på kort sikt.
Foto: Julia Ericsson

– Jag har inte funderat så mycket på det. Men när man hör rapporten lägga fram det på det här sättet blir man ju lite orolig, säger Anna Welin.

Hennes sambo oroas också av nyheten.

– Man vet ju att miljön diskuteras mycket, men det är skrämmande att det är så nära, säger Zlatan Azinovic.

Är ni oroliga att värdet på er lägenhet ska sjunka?

– Om 80 år kommer det antagligen göra det, men jag tror inte folk tänker så långsiktigt, säger Zlatan Azinovic.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!