Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oroligheterna i Malmö: ”Ingen religiös agenda”

En stor polisinsats försökte stävja oroligheterna i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Skadegörelsen var stor efteråt.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: FRITZ SCHIBLI

Helgens upplopp i både Malmö och Ronneby har gjort att polisen förlängt den särskilda händelsen till på onsdag.

Ett stort antal polisanmälningar har upprättats i spåren av oroligheterna. Flera personer greps och omhändertogs – men samtliga försattes senare på fri fot igen.

– Det var personer som kom utifrån som ställde till med oroligheterna i Rosengård, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Oroligheterna i Malmö startade redan på fredagseftermiddagen med en olovlig demonstration på Stortorget för den danske högerextremisten Rasmus Paludan.

Han hade sökt demonstrationstillstånd för att visa sitt missnöje mot islam och enligt uppgifter bland annat tänkt bränna Koranen inlindad i bacon.

När Paludan vägrades inresa till Sverige började flera sparka fotboll med Koranen på Stortorget i stället. 

Foto: FRITZ SCHIBLI

Senare under kvällen startade riktiga oroligheter i stadsdelen Rosengård med bilbränder, skadegörelse och stenkastning mot polisen.

Många samlades

Cirka 300 personer samlades på Amiralsgatan och i Rosengård och det sköts fyrverkerier, smällare och bengaler. Flera poliser skadades och 10-20 personer frihetsberövades under natten till lördagen.

Efteråt har bland andra Malmö stads säkerhetschef Per-Erik Ebbeståhl ansett att det inte varit personer med religiösa motiv som drivit på kravallerna i Malmö.

Foto: FRITZ SCHIBLI

– Vår och polisens bild är att det är personer som inte drivs av en religiös agenda som ställde till det här under natten. Det spelar ingen roll om det är fotbollsmatcher eller den här typen av manifestationer. Det är personer som använder de här tillfällena för att provocera samhället och polisen, säger han enligt Sveriges Radio.

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford bekräftar i allt den uppfattningen för Kvällsposten.

– Det var personer som kom utifrån som ställde till med oroligheterna i Rosengård, säger hon.

Enligt Westford har polisen aldrig varit med om den här typen av händelser tidigare.

Hets mot folkgrupp

Nu arbetar polisen med ett stort antal anmälningar kopplade till händelseförloppet. Anmälningarna har gjorts av både allmänhet och polisen själv.

– Det handlar om allt från hets mot folkgrupp till olaga hot, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Vi har även personer misstänkta för förberedelse till blåljussabotage efter att ta ertappats med bensin i petflaska, säger Ewa-Gun Westford.

Enligt Ewa-Gun Westford har flera personer identifierats som misstänkta för brott. Sammanlagt handlar det om minst 15 personer, enligt SR Ekot. Ingen är dock ännu delgiven misstanke om brott.

– När det gäller misstanken om hets mot folkgrupp är ju det bland annat när man bränner och sparkar på koranen. Det ser vi som ett typiskt hatbrott.

Foto: FRITZ SCHIBLI

För att bringa ordning i de kaosliknande händelserna har polisen bestämt att låta den särskilda händelsen som utfärdades i samband med oroligheterna få pågå till på onsdag.

I anslutning till Malmöoroligheterna finns även händelserna i Ronneby på lördagskvällen, då ett 20-tal personer brände bildäck i Ronneby centrum. När räddningstjänst kom till platsen började folksamlingen kasta sten. 

En person ur allmänheten och en polis skadades av stenkastningen. Polisen fick under kvällen dirigera en stor polisstyrka till platsen för att stävja oroligheterna. Flera personer frihetsberövades.

Antisemitiska slagord

I polisens arbete nu ingår även flera anmälningar om att det ropades starkt antisemitiska slagord under kaoset i Rosengård.

Flera filmer från händelsen har lagts ut på sociala medier och väckt stor uppmärksamhet. En film har twittrats ut av Emil Moghaddam, 1:e vice ordf. för KDU Västra Götaland.

Foto: FRITZ SCHIBLI

Judiska Centralrådet anser att demonstranterna gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp och uppmanar nu polisen att ingripa mot dem.

– Det här är uppgifter som vi har koll på och där det upprättats anmälningar, säger Ewa-Gun Westford.

Per-Erik Ebbeståhl, säkerhetschef i Malmö stad, säger att det fanns imamer på plats för att lugna stämningen på plats, men att det senare under kvällen ändå urartade.

”Flera hundra demonstranter rusar mot poliserna”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!