Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oroliga människor kan ringa för att få hjälp

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Diakonerna i Malmö tar emot bokningar av samtal varje dag under april och maj på telefonnummer 040-27 92 48.Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En del oroar sig över isoleringen, andra över ekonomin eller över de existentiella frågorna som flyter upp i krisläge. Nu inrättas samarbeten och stödlinjer för att tillmötesgå ett ökat behov hos en orolig befolkning.

För att stötta människor i riskgrupper med matinköp och upphämtning av mediciner har MSB tillsammans med Sveriges kommuner och Regioner (SKR) inlett samarbeten med olika organisationer inom civilsamhället. Svenska kyrkan är en av dem. 

I Nybro kommun inrättas nu en telefonlinje som tar emot människors förfrågningar och behov innan de sorteras och lämnas över till Svenska kyrkan som i sin tur får hjälp av föreningslivet med matinköpen, skriver Barometern. 

Men det är inte bara mat och mediciner som folk kan tänkas ha behov av. 

Oro i olika former

I fredags öppnade Svenska kyrkan i Malmö en särskild stödlinje på nummer 040-27 92 48 där sju diakoner alla dagar i veckan under april och maj kommer finnas till hands för att lyssna på människors oro. 

- Vi har kunnat se att trycket ökat på jourhavande prästers telefoner sedan coronakrisen utbröt. När det vanliga trygga mönstret ruckas så blir man ofta orolig och söker sig till någon man vet att man kan prata med i förtroende, säger Ninni Smedbjerg, arbetsledande diakon i Malmö pastorat. 

Oron som får människor att söka sig till en präst eller diakon kan uttrycka sig på olika sätt. 

– Bland de äldre är det ofta en oro för att bli väldigt isolerad. Det kan också vara att man har svårt att få hem sina vardagsvaror och då kan vi diakoner hjälpa till med det, säger Ninni Smedberg. 

Framöver tror hon att att fler kommer höra av sig på grund av svårigheter att få den privata ekonomin att gå runt. 

- För många barnfamiljer och ensamstående kan det vara väldigt knepigt med ekonomin. 

Vad kan ni göra åt det då?

- Bra fråga. Vi kan ju stötta genom samtal och rådgivning. Delvis kan vi också stötta med gåvomedel och praktisk hjälp. 

Man räknar också med att samtalen från kvinnor som är isolerade i destruktiva hemmaförhållanden kommer öka. Och behovet av att prata om existentiella frågor rent generellt. 

- Det är en existentiell kris vi går igenom nu, och jag tror att samtal med en andlig karaktär kommer öka. Min förhoppning är att människor i en sådan här global kris kan få ett annat sätt att se på sitt liv och vad som verkligen betyder något. Jag hoppas att allt inte bara återgår till det så kallat ”vanliga” när den här krisen är över.

 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!