Oro för ökat judehat i Malmö av konflikterna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Gulan Avci (L) är riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Upptrappningen i Israel-Palestinakonflikten har lett till stort engagemang även i Sverige. 

I Malmö uttrycktes judehat under en propalestinsk demonstration i veckan – och oron är stor för fortsatta spänningar.

– Jag är orolig för att antisemitismen kommer öka, säger en 22-årig judisk kvinna i Malmö.

 – Det är ett misslyckande för vårt samhälle, säger riksdagsledamoten Gulan Avci (L). 

Konflikten mellan Israel och Palestina blir allt mer intensiv. Det engagerar folk även i Sverige. Senast i onsdag samlades ett 60-tal personer i en propalestinsk manifestation på Möllevångstorget i Malmö. 

När den upplöstes med hänvisning till coronarestriktioner började en person uttala hot och missaktning mot judar och judendom, enligt polisen.

– Detta är bara en av alla gånger. Det händer efter varje gång konflikter i Mellanöstern blossat upp. Nu måste det få ett slut, säger riksdagsledamoten Gulan Avci (L). 

Sociala medier kan bidra till hat 

På sociala medier engagerar sig många och tar parti. Men flera judiska organisationer i Malmö väljer i stället att ta avstånd från det politiska och de vill inte ta ansvar för det som händer i Mellanöstern. 

– Allt som sker är hemskt och det känns som att man måste stå tills svars. Jag kan inte stå till svars för Israels handlingar. Vi har valt att inte gå in i diskussionen och ta ställning. Jag anser att vi inte behöver det, säger en 22-årig judisk kvinna i Malmö, som har ett ideellt uppdrag som syftar till att motverka antisemitism. 

Den här gången menar hon att diskussionen om konflikten i Israel-Palestina har blossat upp ordentligt i sociala medier. Hon menar att det skapas en vi mot dem-känsla som polariserar ytterligare. 

– I och med det finns det en annan jargong som gör att jag blir orolig för att antisemitismen kommer att öka. Drömmen hade varit om alla jobbade för mänskliga rättigheter och fred. 

”De har rätt att demonstrera”

Den person som uttryckte sig antisemitiskt under den manifestation som arrangörerna inte sökt tillstånd för under onsdagen är nu misstänkt för hets mot folkgrupp. 

Själva manifestationen i sig är inte problematisk, betonar den 22-åriga judiska kvinnan i Malmö.

– Man har rätt att demonstrera, det får man göra om man vill. Just den här demonstrationen vet jag inte tillräckligt mycket om för att kunna kommentera. 

Dagen efter skrev den muslimjudiska organisationen Amanah i ett inlägg på Facebook där de uppmanar till respekt och lugn i Malmö. 

”Som organisation som för muslimska och judiska församlingar samman, är vi smärtsamt medvetna om spänningarna och känslorna som den uppkomna situationen skapar. Vi känner oss både på ett personligt och känslomässigt plan involverade, med motstridiga uppfattningar”, skriver organisationen i inlägget. 

De avstår från ytterligare kommentarer och vill inte uttrycka sig politiskt. Nu kommer de fortsätta sitt arbete med att stärka säkerheten för både judar och muslimer. 

Synagogan i centrala Malmö.
Foto: LASSE SVENSSON

Vill se stärkt skydd för judar

Det här är inte första gången som konflikter i Mellanöstern fått följder även i Malmö. 

 – Varje gång konflikten blossar upp har man sett förakt och hat mot judar i Sverige. Demonstationer urartar och det skapas en hätsk stämning mot judarna. Det sjungs död åt judarna. Att judiska barn behöver växa upp i ett land där vi inte kan garantera deras säkerhet, det är ett misslyckande för vårt samhälle, säger riksdagsledamoten Gulan Avci (L). 

Judars rättigheter menar Avci att Sverige inte har gjort tillräckligt för att skydda. 

– Man måste ta den antisemitism som finns på allvar. För det första måsta man säkra skyddet mot de judiska institutionerna, som synagogan. 

För att förhindra judarnas utsatthet krävs det att rättsväsendet tar ansvar, menar hon. 

– Jag försvarar demonstrationsfriheten, det är grundlag, men det innebär inte att man ska kunna begå brott. Rättsväsendet måste bli bättre på att identifiera den som begår brott. Arrangörerna som söker tillstånd har ett ansvar för vad som uttrycks på demonstrationerna. 

FLER NYHETER: Expressens Arne Lapidus rapporterar på plats i Israel

”Man hör skottsalvor och stridsvagnar som skjuter”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!