Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikerns oro efter virala stormskämtet

Foto: Skärmdump
Foto: Press / Press

Mitt under stormen Ciara fick ett falskt inlägg Båstads kommuns hemsida att krascha.

Det ha fått Ängelholmspolitikern Lars Nyander (S) att känna oro.

– Vi behöver veta hur vi ska förhindra att det här händer hos oss, säger han till SVT Helsingborg.

Det var när stormen Ciara drog in över Sydsverige som någon passade på att lufta sin humoristiska ådra.

En skärmdump, med Båstads kommuns logotyp, spreds. Förutom att meddelandet varnade för de kraftiga vindarna innehöll det även följande:

”Mycket hårda vindbyar, upp till 25 meter per sekund med risk för att stora delar av Skåne kan komma att hamna i Halland”.

På Båstads kommun uppskattades skämtet inte.

– Vi förstår att det är gjort som ett skämt, problemet är att det görs med vår logotyp så att det kan se ut som att det kommer från Båstads kommun. Det är viktigt att folk ska kunna lita på oss och särskilt när det handlar om krissituation, berättade kommunikationschefen Jessica Krantz då för Sveriges Radio P4 Kristiantad.

Inlägget blev viralt och trycket blev så stort att kommunens hemsida låg nere i en knapp timme. 

Vill se över säkerheten

Nu får tilltaget efterverkningar.

Ängelholmspolitikern Lars Nyander (S) är nämligen orolig för att något liknande kan komma att inträffa i hans kommun. Att Båstads kommuns sida kraschade mitt under stormen är allvarligt, och om något liknande inträffar igen och det tar ännu längre tid att åtgärda kan följderna bli allvarliga, menar han.

– Vi blir mer och mer beroende av de digitala förutsättningarna, men det är inte alltid säkerheten hänger med. Man ska kunna förlita sig på att kommunens kanaler är säkra. Här fick vi ett bevis på att det inte var det i Båstad. Jag vill inte att det ska inträffa i Ängelholm, säger han till SVT Helsingborg.

Nu har Lars Nyander ställt frågor kring detta i en interpellation till kommunstyrelsens ordförande.

– Vi behöver vidta åtgärder för att rent tekniskt och med rätt kompetens förhindra överbelastning. Det här är en viktig fråga och vi kan inte låta det passera även om det var ett skämt i grunden, säger Lars Nyander (S) till SVT Helsingborg.