Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera bränder på kort tid – misstänkt anlagda

Rökutvecklingen från branden i Skumplastboden var mycket kraftig. Foto: Läsarbild

Skumplastboden i Gislaved brann så våldsamt att delar av huset tvingades rivas.

Natten mot söndagen brann ett förråd i närheten ner. Nu växer oron för att en pyroman härjar.

– Det finns anledning att titta på vad som har orsakat bränderna, säger Erik Terneborn, pressinformatör vid polisen i Jönköpings län.

Branden i Skumplatsboden utbröt i fredags eftermiddag. Omfattningen av branden var stor, tjock svart rök vällde ut ur byggnaden.

Eftersom röken var giftig gick räddningsledaren ut med ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) med uppmaning om att den som befann sig i vindriktningen skulle bege sig inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation.

Även närliggande ICA Kvantum tvingades stänga för kunder eftersom röken tog sig in i lokalerna.

Ica Kvantum i Gislaved utrymdes

Samtliga kunder och personal tvingades utrymma lokalerna.

En handfull personer som drabbats av röken sökte under fredagen hjälp på vårdcentralen i Gislaved. Ingen människa skadades fysiskt allvarligt.

Marcus Elmtoft, butikschef på Ica Kvantum i Gislaved. Foto: Privat

Släckningsarbetet pågick ända in på lördagen men försvårades av att branden tagit sig i konstruktionen beslöt räddningstjänsten att delar av huset måste rivas.

Orsaken till branden är oklar men polisen har upprättat en anmälan om misstänkt mordbrand: Misstanken är att någon har satt eld på byggnaden avsiktligt.

– Vi har spärrat av och kommer att gå in för en teknisk undersökning när det är läge, det blir väl först i början av nästa vecka, säger Erik Terneborn.

Under natten mot söndag brann det i kommunen igen, denna gång i ett förråd tillhörande en sportfiskeklubb i Hestra.

När räddningstjänsten kom fram var förrådet i princip nerbrunnet. Sportfiskeklubbens förråd ligger i nära anslutning till förrådet men det fanns aldrig någon spridningsrisk till klubbstugan, enligt polisen.

– Det finns en misstanke om att den branden är anlagd och vi har spärrat av där också för teknisk undersökning, säger Erik Terneborn.

Flera bränder i Gislaved

De två bränderna i helgen är de senaste av flera som har inträffat i Gislaveds-trakten under de senaste månaderna, rapporterar Sveriges Radio Jönköping P4. Bland annat har det brunnit i såväl ödehus som skog och mark.

Misstanken är att någon eller några av dem är anlagda.

– Jag har inte helhetsbilden av alla bränder men det är klart att det finns anledning för oss att titta på det här, säger Erik Terneborn.

Allmänheten uppmanas att höra av sig till polisen på telefon 114 14 om eventuella iakttagelser eller annan information som kan vara viktig kring utredningen av bränderna.