Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turistoron på Österlen: ”Ska stanna hemma”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
I helgen var parkeringen vid Knäbäckshusen full - vilket inte brukar vara vanligt före påsk.Foto: Privat
Flera invånare på Österlen har på sistone uttryckt oro över att storstadsbor lämnar coronadrabbade områden för att flytta in i sommarhusen i Simrishamn.Foto: SHUTTERSTOCK
Enligt Region Skåne finns det kapacitet att ta hand om personer som blir sjuka under sin vistelse i Skåne.Foto: Carl Carlert

Fulla parkeringar och butiker i Österlen tyder på att storstadsbor från coronadrabbade städer flyttat in i sina sommarhus.

I Simrishamn flaggar politiker och tjänstemän för att det kan leda till problem och att gäster bör kunna åka hem till sin hemkommun om de behöver vård.

Men inom sjukvården låter det helt annorlunda.

– Om stockholmare vill fly huvudstaden får de åka till Österlen, säger säkerhetschef Thomas Andersson.

Stockholmare som lämnat coronadrabbade huvudstaden och flyttat ner till sommarstugorna är ett hett samtalsämne i Österlen.

I helgen lade många invånare märke till att parkeringar och butiker redan var mer fulla än vad de brukar vara på sommaren.

– Jag bor själv i en liten by och ser många i stugorna och i butikerna. Många undrar om vi kan hantera det här och är oroliga att vi inte kan fixa vården om det blir en stor spridning här där många är i pensionsåldern, säger kommunstyrelsens ordförande Jeanette Ovesson (M).

Över hälften av enfamiljshusen i Simrishamn ägs av någon som inte bor i kommunen.

Kommunen, en av de åldringstätaste i landet, har redan svårt att få ihop personal och resurser i hemtjänsten till åretruntboende.

– De som kommer ska försäkra sig om att man kan ta sig tillbaka till hemkommunen om man behöver vård, säger Jeanette Ovesson.

Kommunalrådet Jeanette Ovesson (M) säger att de som kommer till Simrishamn måste försäkra sig om att de tar sig tillbaka till sina hemkommuner om de behöver vård.

”Vi måste redan nu kämpa för att få vardagen att gå ihop”

Socialchefen Stina Lundkvist säger att kommunen inte har anpassat arbetet för sommargästerna som kommit ovanligt tidigt från coronadrabbade storstäder.

– Vi måste ha is i magen för vi måste redan nu kämpa för att få vardagen att gå ihop. Om vi får mer att göra, för även deltidsboende har rätt till hemtjänst exempelvis, och personalen blir sjuk så blir det tufft. Men vi kan inte anpassa oss utan måste sitta still i båten och hantera det som kommer, säger hon.

Invånaren Thomas Ohlsson, som bor i Knäbäckshusen, tycker att ”stockholmare ska stanna hemma och resa så lite som möjligt”.

– Det gäller alla människor. Man ska inte belasta sjukvården och faciliteter hos småkommuner som inte kan hantera det. 

Thomas Ohlsson påpekar att åsikterna om storstadsborna som kommit till Österlen i coronatider skiljer sig från person till person.

– Folk från de mest smittade områdena ska inte ge sig ut till de minst smittade platserna. Så kan vi jämna ut det i längden och sjukvården klara kurvan, säger han.

Thomas Ohlsson, som bor i Knäbäckshusen, vill att invånare från platser i Sverige där coronaviruset spridits stannar hemma, i stället för att bege sig till de minst smittade platserna.
Knäbäckshusen i Österlen.Foto: ANNA HÃ¥LLAMS / EXPRESSEN / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Säkerhetschef: ”Överdriven oro”

En person som har sina föräldrar på Österlen, som vill vara anonym, säger sig vara rädd att corona ”exploderar här om ett par veckor” och slår hårt mot en stor grupp äldre. Hen ifrågasätter ”turist-flyktingarnas etik”.

Thomas Andersson, säkerhetschef i Ystad, anser att oron är överdriven.

– Vi är vana att hantera fyra, fem gånger större befolkning på sommarmånader. Vi har bra kontroll, säger han.

– Är man sjuk stannar man hemma oavsett om man bor i Stockholm eller i Simrishamn. Vi bedriver verksamhet som vanligt och är lugna med det. Om stockholmare vill fly huvudstaden får de åka till Österlen.

Inom Region Skåne är man inriktad på att ge alla vård, oavsett vilket folkbokföringsort patienten har.

Stabsgrupp som arbetar med styrning och samordning av covid-19-arbetet skriver i ett mejl:

”I nuläget bedömer vi att det finns kapacitet för omhändertagande av besökare som blir sjuka under sin vistelse i Skåne. Det är dock viktigt att man följer Folkhälsomyndighetens råd och i förväg tänker igenom om resor inom Sverige verkligen är nödvändiga. Den som är sjuk ska inte resa alls”.

TV: Över 100 000 personer har blivit friskförklarade från corona

Över 415 000 smittade • Siffror från Worldometers

LÄS MER

5 experter svarar - då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER

Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

Missa inga nyheter om coronaviruset!

Ladda ner Expressens app - och slå på notiser - för senaste nytt.