Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Örnen Ernie bar på ny typ av fågelinfluensa

Örnens kropp obducerades.
Foto: Jens Mattsson/SVA

I slutet av januari hittades örnen Ernie skadad inne på safariparken Eriksberg – och dog några dagar senare.

Örnen visade sig ha en helt ny typ av fågelinfluensa, som för första gången har påträffats i Sverige.

– Jag kunde absolut inte tänka mig det här. Det är inte alls kul, säger Bengt-Arne Nilsson från föreningen Katastrofhjälp fåglar och vilt.

I samband med en örnsafari på safariparken Eriksberg utanför Karlshamn påträffades den unga örnen Ernie, som var skadad och svag och därför fördes till viltrehabiliterare där den gavs intravenös näring, vilket även SR P4 Blekinge rapporterat om.

Bengt-Arne Nilsson från den ideella föreningen Katastrofhjälp fåglar och vilt var med och tog hand om örnen.

– När jag fick in den var den ganska medtagen. Man hittade den inne på Eriksberg där det rör sig ganska så mycket folk och de kan ju bli stressade. Jag visste inte hur den här fågeln var hanterad innan den kom till mig.

"Ganska pigg"

– Örnen fick behandling och svarade nästan direkt på det. Den var inte mager eller så. Redan efter en dag var han ganska pigg och han piggnade till mer och mer. En så stor fågel – eller oavsett hur stor fågeln är – ska man inte ha den i fångenskap mer än nödvändigt. Därför tog vi beslutet att släppa honom.

Meningen var att havsörnen skulle återfå sin frihet, men när den släpptes ut på Eriksberg störtade den 150 meter ner i havet, utanför viltparken.

– Han satte i väg och flög 300–400 meter, men sedan började han svaja i luften och då gick den i vattnet. Då fick vi akut åka ut och hämta den i en båt.

Örnen dog några dagar senare.

Ny typ av influensa

Kroppen skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, där den obducerades.

Och nu visar det sig att örnen hade en för Sverige helt ny typ av fågelinfluensa – H5N6.

– Jag kunde absolut inte tänka mig det här. Det är inte alls kul. Hade det varit en känd influensa så vore det en sak. Det här är helt nytt för oss och kom verkligen som en överraskning. Samtidigt så befarade vi det värsta när vi skickade i väg den här örnen till SVA för att analysera den vidare, säger Bengt-Arne Nilsson.

Det är första gången som influensatypen H5N6 påträffas i Sverige, men det har rapporterats om att den har förekommit i andra europeiska länder.

– Viruset har cirkulerat i Europa, och förutom på vilda fåglar har även några utbrott på tamfågel, inklusive enstaka kommersiella fjäderfäbesättningar förekommit, säger Karin Åhl, ställförordnad enhetschef på enheten för häst, fjäderfä och vilt, Jordbruksverket.

Till skillnad från H5N6-viruset i Asien utgör det här viruset ingen fara för människor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!