Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Organiserade heroinhandel – hävdade att han var turist

Den öppna heroinförsäljningen förekom vid Rosengård Centrum.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen spanade på de två säljarna i några dagar i början på mars, innan de slog till.
Foto: BILDBYRÅN

En polispatrull upptäckte att det pågick öppen heroinförsäljning i Rosengård, och började spana mot försäljarna.

När det väl var dags för tillslag upptäcktes drygt 170 gram heroin, 20 000 kronor i kontanter och olika verktyg som används vid heroinverksamhet.

De tre inblandade döms till fängelse i över tre år.

Det var i början på mars som en polispatrull började spana på de två misstänkta heroinförsäljarna: en 21-åring och en 44-åring. 

Polispatrullen såg hur de båda säljarna överlät små ”knutor” eller ”bollar” till olika köpare kring Rosengårds centrum.

Den öppna heroinhandeln förekom vid Rosengårds Centrum.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

När säljarna greps tidigare under våren hade de 33 gram heroin och 20 000 kronor i kontanter på sig.

Polisen slog även till mot en lägenhet i Oxie, där de hittade ytterligare 136 gram heroin och verktyg som används vid just heroinverksamhet. Däribland förpackningsmaterial och vågar.

En tredje person - organisatören bakom heroinförsäljningen - greps i lägenheten. 

”Konstiga saker i lägenheten” 

Under rättegången i Malmö har de båda säljarna hävdat att de blev lurade till Sverige. Enligt 21-åringen hade en kompis erbjudit honom ett målerijobb, men så snart han kom till Malmö insåg han att så inte var fallet. 

21-åringen blev i stället beordrad att sälja vad som påstods vara medikamenter, som skulle lindra andras drogsug. 21-åringen har förklarat att han förstod att försäljningen kunde vara olaglig, men att pengarna ”förblindade” honom.

Organisatören har samtidigt nekat till brott helt och sagt att han bara varit i Sverige för att turista. Att han var i lägenheten i samband med polistillslaget berodde på att han blivit av med sitt pass. Ett antal landsmän hade därför hjälpt honom med tak över huvudet. 

Organisatören medger samtidigt att han har sett ”konstiga saker” i lägenheten – så som vågar, bollar och brunt pulver. Men eftersom han inte är nyfiken av sig har det inte intresserat honom.

”Motsägelsefulla, svårförståeliga” 

I sin dom mot de tre männen konstaterar Malmö tingsrätt att samtliga har varit inblandade i en verksamhet som styrs av andra personer.

Angående deras förklaringar konstaterar domstolen: 

”Deras uppgifter är i olika utsträckning och avseenden motsägelsefulla, svårförståeliga, motstridiga, ologiska och motbevisade i delar.”

Samtliga döms för grovt narkotikabrott och till över tre års fängelse. De kommer även utvisas från Sverige, och får inte återvända till landet innan sommaren 2035.

Se fler nyheter från Sydsverige

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!