Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bron hölls avstängd – många var strömlösa

Öresundsbron var på tisdagskvällen stängd i fyra timmar för både tåg- och biltrafik på grund av hårda vindar. Bron öppnade igen klockan 21.30.

I det hårda vädret blåste även ett träd ner över vägen öster om Häckeberga. Nära 6 000 elabonnenter blev av med strömmen i busvädret.

Tågtrafiken mellan Ystad och Simrishamn ställdes in efter väderproblem.

I Skåne har det under kvällen varit snöblandat regn i kombination med väldigt blåsigt väder.

Bron stängdes på grund av de hårda vindarna.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det bildades snabbt köer när bilister inte tilläts köra över Öresundsbron.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Där har vi en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar. Natten mot onsdag avtar vinden men det är fortsatt hårda vindbyar, men inte upp till någon varningsnivå, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, till TT.

Öresundsbron stängdes för trafik klockan 17.36 efter att vindarna ökat till 25 meter i sekunden. Temperaturen var fem grader.

Justerades timme för timme

Enligt den bedömning som först gjordes räknade men med att kunna öppna bron vid 19-tiden igen. Senare har den tiden justerats en timme framåt.

Avstängningen förlängdes ytterligare till klockan 21.30. Då öppnade bron igen,. men vindkänsliga fordon råddes att avstå från att köra över.

https://twitter.com/oresundsbron/status/1232402192944029696?s=20

Från 19-tiden på kvällen var också all tågtrafik inställd med anledning av de hårda vindarna, uppger Skånetrafiken.

Sim alternativ resväg föreslogs tåg till Helsingborg och därifrån färja över till Helsingör med ForSea. Från Helsingör därefter tåg mot Köpenhamn H och CPH-Airport.

Tågen fick nya problem

Tågen började gå igen omkring klockan 21.30. Första tåg från Malmö gick 21.33 och från Köpenhamn 21.27.

Men strax efter 21.20 blev det i stället stopp i tågtrafiken mellan Ystad och Simrishamn. Väderleksförhållanden angavs som orsak. Bussar sattes in för att köra sträckan i båda riktningarna.

Öster om Häckeberga var en väg avstängd sedan ett träd fallit ner över den strax efter klockan 20.

Omfattande elavbrott

Räddningstjänsten syd hade vid 21-tiden fått in ett antal larm om nedblåsta träd och andra väghinder – men inget de hade behövt rycka ut på.

Strax efter klockan 21 rapporterade Eon ett omfattande strömavbrott för nästan 5 500 hushåll i Malmö, Svedala och Vellinge kommun. Arrie, Husie, Oxie, Skabersjö, Södra Sallerup, Toarp, Törringe-Västra Kärrstorp berördes av problemet.

En timme senare hade antalet drabbade hushåll stigit till 5 769. Strax efter klockan 23 hade antalet drabbade hushåll minskat till drygt 600. 

Vid 02-tiden hade alla fått tillbaka elen, skriver TT.