Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ordningsvakten var först på plats: ”Surrealistiskt”

Vittnet: ”Hörde henne skrika på hjälp”.
Explosionen skedde vid 02.40 natten mot lördag.Foto: MIKAEL NILSSON
En 23-årig kvinna skadades allvarligt i samband med explosionen och vårdas på sjukhus för sina skador.Foto: Fritz Schibli
En ordningsvakt, som var en av de första på plats, beskriver scenen han möttes av som kaosartad. Kvinnan var täckt av blod och glassplitter, beskriver han.Foto: Fritz Schibli
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En ordningsvakt och två kolleger var bara ett par hundra meter bort när de hörde den kraftiga explosionen i Lund.

När de hörde en kvinna skrika i panik sprang de till platsen och var några av de första på plats för att ta hand om det svårt skadade kvinnan.

– Det var en isande känsla i hela kroppen när jag hörde henne skrika, säger ordningsvakten.

Ordningsvakten stod tillsammans med sina kolleger vid Café Ariman och Shotluckan på Kungsgatan i centrala Lund när han hörde explosionen vid 02.40.

– Det var en jävla smäll. Trots att vi var en 400 eller 500 meter bort kände vi tryckvågen, säger ordningsvakten.

Direkt insåg de allvaret och började springa mot Stortorget.

– Min första tanke var att det var en banger. När vi kom ner mot Stortorget såg vi folk springa åt alla håll. Men det var svårt att lokalisera ljudet eftersom det studsade, säger han.

I nästa sekund hör de en kvinna skrika.

– Det var en isande känsla i hela kroppen. Det är ett ljud som jag sent kommer att glömma. När vi hörde panikskriket fattade vi att det var allvar. Man hörde att hon var skadad.

Täckt av blod och glassplitter

Ordningsvakten och kollegan springer mot ljudet. Under språngmarschen möter de hela tiden människor som springer i motsatt riktning.

Snart ser de en folksamling. På marken, vad ordningsvakten uppskattar som knappt tio meter från den sprängda byggnaden, ligger den skadade kvinnan.

– Hela kroppen var täckt med blod. Det var glassplitter över hela henne och överallt. Hon höll upp händerna framför sig som var helt blodiga. Man såg chocken i ansiktet. Det var surrealistiskt.

Ordningsvakten berättar hur en civilperson med en förbandslåda redan fanns vid kvinnans sida. Hans kollega sätter sig omedelbart ner på knä och hjälper till samtidigt som han själv slår larm.

– De började linda in hennes huvud och sätta kompresser över ena ögat och i pannan. Hon andades och var vaken, men pratade inte.

”Ingen respekt”

Ordningsvakten berättar vidare hur han och kolleger samtidigt fick putta bort människor.

– Det var totalt kaos. Det som är så sjukt är att det stod en massa människor runtomkring med det var bara vi som hjälpte henne. Det var så mycket folk att några nästan trampade på henne. Det finns ingen respekt. Det är tragiskt.

Ett par minuter senare kom polis och kort därefter även ambulans. Ordningsvakten berättar hur han och kollegerna hjälpte polisen att spärra av.

Ordningsvakten har åtta år i yrket och har tidigare jobbat inom Försvarsmakten och inom akutsjukvården. 

– Jag har sett skottskador och knivskador men det här var något annorlunda. Det där skriket har verkligen satt sig i mitt huvud. Jag har bara sovit några timmar.

Ordningsvakten vill vara anonym med hänsyn till sitt arbete. 

LÄS MER: Skadade kvinnan student på universitetet: Avskyvärt
LÄS MER: Oron i studentstaden: ”Våldet har kommit även till oss”