Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ordförandens ord: Det får helt enkelt inte ske

Barnen har hållits isolerade i sitt hem i Ystads kommun. Foto: Fritz Schibli
Det är HD-Sydsvenskan som efter en granskning av en skånsk familj rapporterar om en syskonskara om fem barn som levt utanför samhället. Foto: Fritz Schibli
Ett lås hänger på grinden.Foto: Fritz Schibli

De fem barnen har hållits isolerade och har inte gått i skolan, skriver HD–Sydsvenskan

Kommunstyrelsens ordförande Kristina Bendz (M) blev upprörd när hon fick klart för sig att det fanns en familj vars barn inte gått i skolan.

– Vi har som kommun ett ansvar att se till att barn går i grundskolan. Vi måste utreda hur det här gått till, säger hon till Kvällsposten. 

Det är HD-Sydsvenskan som efter en granskning av en skånsk familj rapporterar om en syskonskara om fem barn som levt utanför samhället. 

Kvällsposten har varit i kontakt med en boende i området som berättar att paret sällan lämnar huset och att familjen sticker ut i området. Personen berättar vidare för Kvällsposten att paret inte hälsar på grannar när de stöter på varandra i bygden. 

Beslutet om ett omedelbart tvångsomhändertagande av barnen kom i augusti förra året och togs av förre ordföranden i kommunens socialnämnd.

– Vi får inte information om sådana beslut. Men jag blev informerad för cirka en vecka sedan att det kunde bli medial uppmärksamhet kring ett ärende och då fick jag kännedom om det här, säger Kristina Bendz, kommunstyrelsens ordförande i Ystad, till Kvällsposten.

”Något sådant här får helt enkelt inte ske.”, säger Kristina Bendz, M, kommunstyrelsens ordförande i Ystad.Foto: Moderaterna

Hon blev upprörd när hon fick klart för sig att det fanns en familj vars barn inte gått i skolan.

– Jag fick information för en vecka sedan. Något sådant här får helt enkelt inte ske. Vi har som kommun ett ansvar att se till att barn går i grundskolan. Vi måste utreda hur det här gått till. 

”Oförlåtligt” 

Göran Göransson (KD) är sedan årsskiftet ordförande i barn- och ungdomsnämnden, men satt inte i nämnden i höstas, när beslutet om tvångsomhändertagande av barnen togs. 

– Det är naturligtvis oförlåtligt och tragiskt att detta ska behöva hända i Sverige, där vi tycker att vi faktiskt har kommit ganska långt i att hantera sådana här ärenden. Vi har skolplikt och ändå kan människor, vuxna slinka igenom i systemet. Det drabbar då de svagaste, alltså barnen. Det är oförlåtligt, säger han. 

Göran Göransson (KD), sedan årsskiftet ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Foto: Kristdemokraterna

Göran Göransson säger att kommunen nu måste rannsaka sig själv. 

– Mig veterligen har det handlat om manipulation från föräldrarna och oriktiga uppgifter. Det är vad jag förstår, men jag har inte varit nära händelsernas centrum. 

Mattias Gunnarsson, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Ystad, vill inte uttala sig om ärendet.

– Jag kan inte kommentera det här enskilda ärendet överhuvudtaget, utan hänvisar till sekretessen, säger han. 

Kan du säga något om hur ni ser till att barnen har det bra nu?

– Som det framgår av artikeln (i HD-Sydsvenskan, reds. anm) gör vi det. Men nej, jag kan inte kommentera det här ärendet.

Expressen har också varit i kontakt med Roger Jönsson, S, som var ordförande i socialnämnden i augusti förra året. Han vill inte kommentera ärendet, utan hänvisar till förvaltningschefen.