Malmös Ekonomi är hårt ansträngd, och nu kan man tvingas till att höja skatten rejält. Foto: Jonatan JacobsonMalmös Ekonomi är hårt ansträngd, och nu kan man tvingas till att höja skatten rejält. Foto: Jonatan Jacobson
Malmös Ekonomi är hårt ansträngd, och nu kan man tvingas till att höja skatten rejält.  Foto: Jonatan Jacobson
Det skulle krävas en besparingar på 200 miljoner årligen enligt rapporten. Foto: Henrik Isaksson/IblDet skulle krävas en besparingar på 200 miljoner årligen enligt rapporten. Foto: Henrik Isaksson/Ibl
Det skulle krävas en besparingar på 200 miljoner årligen enligt rapporten.  Foto: Henrik Isaksson/Ibl

Ordentlig skattechock hotar Malmöborna

Publicerad

Malmö stads ekonomi är hårt ansträngd. Enligt en konsultrapport skulle det krävas rejäla skattehöjningar eller kraftiga besparingar för att få ekonomin i balans till 2030 om inget annat sker. Och med skattehöjning menar konsulterna en höjning med 6, 41 kronor per hundralapp, skriver Sydsvenskan.

Det är internationella revisionsbyrån PWC som fördjupat sig i Malmös ekonomi. Och av siffrorna att döma är det en kärv framtid som väntar. Enligt rapporten finns det två vägar att gå om kommunen ska få den balans i ekonomin som kommunallagen kräver. Antingen en skattehöjning med 6, 41 kronor fram till 2030 eller besparingar på 200 miljoner årligen i verksamheten under samma period.

Och Malmös ekonomer tror inte på skattehöjningarna.

– Höjer vi skatten med över sex kronor så kommer folk att flytta från Malmö, säger Mats Hansson, strateg vid Malmö stads ekonomiavdelning till Sydsvenskan.

Tror på lösning

Utmaningarna handlar bland annat om att Malmö växer samtidigt som sysselsättningen och därmed skattekraften har sjunkit genom åren. Fler barn behöver skolplats och behovet av äldreomsorg ökar.

Förvaltningarna har redan börjat se på möjliga effektiviseringar och besparingar.

– Det kommer att lösa sig. Men vi vet inte hur. Fram till 2030 tror jag det kommer att hända saker på statlig nivå. De kan ändra skattebaser och höja pensionsålder. Ibland måste man komma till en krissituation för att ta de svåra besluten, säger Mats Hansson till tidningen.

 

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna!

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag