Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ordentlig skattechock hotar Malmöborna

Malmös Ekonomi är hårt ansträngd, och nu kan man tvingas till att höja skatten rejält.
Foto: Jonatan Jacobson
Det skulle krävas en besparingar på 200 miljoner årligen enligt rapporten.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl

Malmö stads ekonomi är hårt ansträngd. Enligt en konsultrapport skulle det krävas rejäla skattehöjningar eller kraftiga besparingar för att få ekonomin i balans till 2030 om inget annat sker. Och med skattehöjning menar konsulterna en höjning med 6, 41 kronor per hundralapp, skriver Sydsvenskan.

Det är internationella revisionsbyrån PWC som fördjupat sig i Malmös ekonomi. Och av siffrorna att döma är det en kärv framtid som väntar. Enligt rapporten finns det två vägar att gå om kommunen ska få den balans i ekonomin som kommunallagen kräver. Antingen en skattehöjning med 6, 41 kronor fram till 2030 eller besparingar på 200 miljoner årligen i verksamheten under samma period.

Och Malmös ekonomer tror inte på skattehöjningarna.

– Höjer vi skatten med över sex kronor så kommer folk att flytta från Malmö, säger Mats Hansson, strateg vid Malmö stads ekonomiavdelning till Sydsvenskan.

Tror på lösning

Utmaningarna handlar bland annat om att Malmö växer samtidigt som sysselsättningen och därmed skattekraften har sjunkit genom åren. Fler barn behöver skolplats och behovet av äldreomsorg ökar.

Förvaltningarna har redan börjat se på möjliga effektiviseringar och besparingar.

– Det kommer att lösa sig. Men vi vet inte hur. Fram till 2030 tror jag det kommer att hända saker på statlig nivå. De kan ändra skattebaser och höja pensionsålder. Ibland måste man komma till en krissituation för att ta de svåra besluten, säger Mats Hansson till tidningen.


Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!