Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oppositionsrådet kritiserar SD:s plan: ”Lite naivt”

Johanna Beijer (S) Foto: Socialdemokraterna
Samstyret i Sölvesborg lade fram det nya planen på onsdagen. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Samstyret i Sölvesborg, med Louise Erixon (SD) i spetsen, presenterade i veckan sin handlingsplan för den kommande mandatperioden. 

I den fanns bland annat förslag om att förhindra bärandet av slöja i kommunens barnomsorg. 

Nu riktar oppositionsrådet Johanna Beijer (S) stark kritik mot både Sverigedemokraterna och handlingsplanen. 

Handlingsplanen innehåller 220 punkter och presenterades av Samstyret i Sölvesborg, som utgörs av SD, KD, M och lokala SoL (Sölvesborg och Lister), vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen. 

Bland punkterna finns förslag om kameraövervakning och gratis internetuppkoppling på vissa platser i kommunen, men även om att ha möjlighet att tacka nej till mottagande av flyktingar. 

– Vi vill se hur den står sig mot det grundlagsskyddade kommunala självstyret, jag tycker inte att det är rimligt att staten prackar på kommuner nyanlända utan att överväga förutsättningar och fråga vad kommunerna vill, sa kommunalråd Louise Erixon (SD), till TT på onsdagen angående det senare förslaget . 

Kritik från oppositionsrådet 

Nu kritiserar oppositionsrådet Johanna Beijer (S) handlingsplanen. 

Detta med bakgrund i flera av punkterna, bland annat den som beskriver att barn- och utbildningsförvaltningen så långt det är rättsligt möjligt ska vidtaga åtgärder för att slöja och liknande plagg inte ska förekomma på barnomsorgen. 

– Det finns ingen anledning att sätta ett sådant här förbud. Det är typisk Sverigedemokratisk politik, att göra problem av ingenting, att allt ska handla migration och begränsning av andra kulturer, säger hon. 

Ovilja att lösa problem 

Hon tycker också att förslaget om att kunna tacka nej till att ta emot flyktingar alternativt placera dem i tillfälliga boenden så som husvagnar och dylikt tyder på en ovilja att ta ansvar. 

– Vi har tidigare varit en kommun som tagit ansvar, varit med och ställt upp. Om man lägger fram ett förslag som detta vill man inte dela på ansvaret för nyanlända i Sverige, och vad ger det för bild av Sölvesborg?”

– Det är precis som när SD ville införa tiggeriförbud, och Louise Erixon uttryckligen sa att man skulle skicka dem till en annan kommun, fortsätter Johanna Beijer. 

Johanna Beijer menar att man Istället borde man satsa på långsiktiga lösningar för nyanlända.

– Det jag tänker är att när man ska skapa ett nytt liv, som de här människorna behöver få göra, är det viktigt med stabilitet, trygghet och att få komma in i det svenska samhället. Som kommun måste man ge en möjlighet att göra det. 

”Lite naivt” 

Johanna Beijer (S) säger också att Samstyrets handlingsplan i stort innehåller många självklarheter. 

– Många av de här sakerna, till exempel att hela tiden förbättra dialogen med medborgarna, det är sådant som är självklart när man styr en kommun. Det blir lite naivt, lite lull-lull, säger Johanna Beijer. 

Louise Erixon (SD) Foto: JENS CHRISTIAN

”S har en nonchalant inställning” 

Louise Erixon (SD) kommunalråd i Sölvesborg, bemöter kritiken i ett mejl till Kvällsposten: 

Det Beijer och hennes parti inte begriper är att vi som kommunpolitiker alltid bör knyta vår lojalitet till invånarna främst i enlighet med samhällskontraktet, för det är deras skattemedel vi fått förtroendet att förvalta. I migrationsfrågan tar inte staten sitt ekonomiska och sociala ansvar gentemot kommunerna”, skriver hon. 

Hon skriver också att S har en nonchalant inställning. 

Tycker S i Sölvesborg att det är ”lull lull” med förenklad upphandling, mer småskalig barnomsorg, ökat inflytande för invånarna och att kommunen äntligen ska satsa på trygghet beklagar jag det. Med denna nonchalanta inställning är det ju inte direkt konstigt att man förlorade makten i kommunen”, skriver hon vidare.