Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Öppen drogförsäljning – i lantliga småstaden

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Foto: Lev Dolgachov/Colourbox / lev dolgachov
Foto: Lev Dolgachov/Colourbox / lev dolgachov

Narkotikaförsäljning är lika självklart på landsbygden som i storstan.

I skånska Åstorp ökar både handeln och antalet användare och allt sker väldigt öppet.

– Roten till allt ont och all brottslighet är narkotika, säger Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef i Helsingborg.

Välklädda män kliver av tåget. Helt öppet går de sedan upp till Åstorps centrum och börja göra knarkaffärer.

En stor del av drogerna förmedlas också vid skolor på kvällstid.

Sedan årsskiftet har polisen i Åstorp hanterat mer än 100 narkotikaärenden. Knappt hälften är helt nya handlare och köpare.

– Det har blivit värre. Det har alltid varit långt ner i åldrarna, en nu är det ännu lägre. Folk bryr sig inte heller om konsekvenserna, säger en kvinna som bott i Åstorp i över 30 år.

Bara de senaste fem åren upplever hon att droghandeln eskalerat ytterligare. Försäljningen sker också allt öppnare.

– Det är en värld som man egentligen inte tror existerar.

Hon säger att det finns vissa bostadsområden, men också gångtunnlar och skolområden kvällstid som hon gärna undviker. Hon passerar helst inte ett ungdomsgäng, eftersom hon nästan utgår från att de är beväpnade.

– Jag tycker synd om polisen. De gör ett bra jobb med borde ha större befogenheter. Polisen är ändå duktig på att stoppa ungdomar, men de skulle behöva stoppa varenda en, säger hon.

En gångtunnel i Åstorp.
Foto: Polisens förundersökning

Kommunen ”bygger in säkerheten”

Även i grannkommunen Perstorp ökar droganvändningen bland unga. Knarkandet sjunker allt längre ner i åldrarna och vissa av användarna är i 13-årsåldern. 

Inför sommaren satsar kommunen på ett mobilt team för att nå ut till unga i riskzonen, rapporterar SVT.

Det är mest cannabis och tramadol – syntetiskt opium, men det förekommer även kokain, heroin och syntetiska substanser.

Cecilia Selin, kris- och säkerhetssamordnare i Åstorp, berättar för SVT att kommunanställda hotats av personer med anknytning till drogproblematiken. Detta har bland annat skett i anslutning till en skola och medborgarkontoret.

För att skydda personalen har kommunen valt att ”bygga in säkerheten”.

– Man ska inte kunna nå personalen med lätthet och vi ska snabbt kunna rymma ut lokalen om det krävs. Personalen ska vara så trygg att man kan agera i dessa situationer, säger Cecilia Selin till SVT. 

Konkret innebär det larm, låsta byggnader, högre diskar, säkerhetsutbildning för de anställda men också ökat personskydd.

Strax före nyår byggdes Medborgarkontoret i Åstorp om. I samband med det minskade antalet hotfulla situationer, säger servicechefen Jesper Hansen.

– Tidigare hade vi lite allvarligare incidenter varannan eller var tredje månad. Men nu har vi inte haft en enda av allvarligare natur, säger han. 

Pengar, narkotika och vapen

Drogförsäljningen i Åstorp är inte unikt.

– Allt handlar om pengar, narkotika och vapen. Man vill göra sig lättförtjänta pengar, säger Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef i Helsingborg som också tillhör polisområde nordvästra Skåne där Åstorp ingår.

Eftersom försäljningen sker öppet, men ingen anmäler måste polisen själva leta reda på gärningsmännen.

– I Åstorp gör polisen ett väldigt framgångsrikt jobb och är duktiga på att plocka de här ungdomarna, säger Sven Holgersson.

I Helsingborg sprängde polisen en knarkliga i fjol.

Det började med att polisen hittade knark i ventilationstrummor och buskar. Senare kunde tolv personer gripas vid ett tillslag i stadsdelen Drottninghög.

I dag sker inte narkotikahandeln lika öppet längre.

– Det säljs fortfarande narkotika, men inte på samma sätt.

Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef i Helsingborg, tillsammans med justitieminister Morgan Johansson i ett annat sammanhang.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Arbetet börjar i förskolan”

Enligt Sven Holgersson behöver hela samhället samarbeta för att få bort narkotikaförsäljningen.

– Det brottsförebyggandet arbetet måste börja redan i förskolan och skolan. Vi måste hjälpas åt. Det handlar mycket om kommunikation och samverkan där hela samhället hjälper till. Allt från idrottsföreningar till socialtjänsten och näringslivet.

Mycket handlar om en hög närvaro där samma poliser kan skapa personliga band. 

– Vi är i de här områdena varje dag och fotpatrullerar med gående polis, polis på häst, på cykel och eller i bil. Vi samarbetar med fastighetsägare, Helsingborgs stad och trygghetsvärdar.

Men Sven Holgersson pekar också på vikten av även få vanliga människor att våga agera.

– Det gäller att få hela fastigheter att ställa upp. Om det säljs narkotika i trappan man bor måste man gå och säga till. 

Om polisen inte kan komma tillrätta med narkotika riskerar brottsligheten att eskalera ytterligare.

– Då kommer det bara ännu mer. Det blir laglöst och riskerar att uppstå ett parallellsamhälle där det är olika aktörer som styr. Man måste alltid jobba med detta. För roten till allt ont och all brottslighet är narkotika, säger Sven Holgersson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!