Operation sköts upp flera gånger - man dog

Helsingborgs lasarett.
Foto: Tomas Leprince

Den 74-årige mannens operation blev uppskjuten gång på gång.

Två dagar innan ingreppet äntligen skulle ske vid Helsingborgs lasarett - dog han, skriver HD.

74-åringen led av en kronisk lungsjukdom och skulle opereras för bråck på stora kroppspulsådern. Första operationen skulle ske i juli men blev inställd i sista minuten. Och den tänkta operationen i augusti blev också inställd då det dök upp en annan patient med högre prioritet som också hade fått sin operation inställd flera gånger.

74-åringen kom senare till sjukhuset två dagar innan den nya operationstiden. Han hade brustet bråk och avled på operationsbordet, uppger HD.

Platsbrist på sjukhuset

Nu har fallet utretts av inspektionen för vård och omsorg, IVO. Utredningen konstaterar att platsbrist är ett känt problem på Helsingborgs lasarett.

Nu måste lasarettet visa vilka åtgärder de ska vidta innan den 20 oktober.

– Det är oerhört olyckligt att sånt här inträffar och vi gör ju allt för att det inte ska behöva bli så, säger Görel Nergelius, chefläkare, vid Helsingborgs lasarett, enligt HD.

"Det har blivit bättre"

Nergelius säger att dödsfallet inträffade förra året när sjukhuset och sjukhusen i hela Region Skåne hade det trångt på intensivvård.

– Sen detta inträffade har vi inte haft någon händelse där en patient behövt strykas för att vi saknat tillgång till platser, säger Nergelius.

– Intensivvårdssituationen i hela Skåne och inte minst i Helsingborg, har varit betydligt bättre hela detta året. Men intensivvård kan ju inte styras.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!