Sex utredare plus en chef får stöd av analytiker och underrättelsefolk för att ta krafttag mot skjutningarna. Foto: Fritz SchibliSex utredare plus en chef får stöd av analytiker och underrättelsefolk för att ta krafttag mot skjutningarna. Foto: Fritz Schibli
Sex utredare plus en chef får stöd av analytiker och underrättelsefolk för att ta krafttag mot skjutningarna. Foto: Fritz Schibli
Skjutningen mot en 24-årig mc-förare i Malmö på tisdagskvällen är den senaste av de omkring 25 skjutningar i Malmö i år som kan rubriceras mordförsök. Foto: Fritz SchibliSkjutningen mot en 24-årig mc-förare i Malmö på tisdagskvällen är den senaste av de omkring 25 skjutningar i Malmö i år som kan rubriceras mordförsök. Foto: Fritz Schibli
Skjutningen mot en 24-årig mc-förare i Malmö på tisdagskvällen är den senaste av de omkring 25 skjutningar i Malmö i år som kan rubriceras mordförsök. Foto: Fritz Schibli
Nu startar Malmöpolisen ett specialprojekt för att få stopp på skjutningarna, lagföra brottslingarna och beslagta vapnen. Foto: Fritz SchibliNu startar Malmöpolisen ett specialprojekt för att få stopp på skjutningarna, lagföra brottslingarna och beslagta vapnen. Foto: Fritz Schibli
Nu startar Malmöpolisen ett specialprojekt för att få stopp på skjutningarna, lagföra brottslingarna och beslagta vapnen. Foto: Fritz Schibli

Operation Malmö ska stoppa skjutningarna

Publicerad

Polisen har till sist fått nog av alla skjutningar i Malmö. På onsdagen bildades en specialgrupp som ska lägga samman alla utredningarna från i år och hantera dem i ett sammanhang.

– Jag vill få totalkontroll på alla de händelser vi har haft, säger Claes-Arne Hermansson, chef för Malmöpolisens utredningssektion.

Projektet har fått namnet Operation Malmö.

Polisens egen genomgång av alla ärenden efter den 1 januari i år visar att det inträffat omkring 25 skjutningar som kan betecknas som mordförsök i Malmö. Men alla har inte hanterats som sådana.

– Dilemmat är att de kan ha rubricerats på flera olika sätt. Skjutning mot ett fönster på en byggnad kan till exempel ha betecknats som olaga hot, säger utredaren Göran Söderberg.

– Nu ska de utredningarna som har legat på olika håll sättas under samma tak, så att säga. Vi gör en sammanställning och går igenom dem. Då blir det naturligt att börja med skjutningen på Kastanjegården på tisdagskvällen.

Operation Malmö

Gruppen började arbeta på onsdagen under namnet Operation Malmö. Göran Söderberg leder sex erfarna utredare som får stöd av analytiker och personal från kriminalunderrättelsetjänsten.

Gruppen har även förankrats hos Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping. Tanken är att Operation Malmö ska prioriteras när det gäller att analysera teknisk bevisning.

– Tidigare har det kunnat ta ett halvår att få undersökt patronhylsor som hittats vid en brottsplats. Det ska det inte göra längre, säger Göran Söderberg.

– Förhoppningen är att vi ska kunna lagföra fler brottslingar och beslagta fler vapen.

Speciella åklagare

Polisen resonerar med åklagarmyndigheten för att kunna knyta särskilda åklagare till den nya utredningsgruppen. Men något sådant beslut har ännu inte tagits.

Enligt Claes-Arne Hermansson, chef för Malmöpolisens utredningssektion, ska det nya sättet att organisera arbetet inte kosta mer pengar.

– Nej, vi arbetar inom våra fastlagda budgetramar, säger han.

– Vi formar om organisationen för att få bättre kontroll på de här ärendena och hänvisa alla till samma grupp. På så vis slipper vi missa detaljer och kan fånga upp allt vi har av bevis. Vi hoppas att vi ska få fler ärenden som går hela vägen till åtal och dom.

Resultat till jul

Ställd inför frågan varför polisen inte organiserat arbetet så här tidigare säger Claes-Arne Hermansson att har tagit en viss tid att inse behovet.

– Det kan alltid inträffa tre-fyra-fem brott av samma karaktär. Men det är först när trenden fortsätter som man ser att det krävs ett annat sätt att hantera problematiken, säger han.

Tidsperspektivet just nu är att Operation Malmö helst ska visa resultat inom tre–fyra månader.

– Innan jul måste vi ha en indikation på framgångsgraden i hur vi har arbetat, säger Claes-Arne Hermansson.

 

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag