Neo vill gärna kunna spela fotboll men tvingas i dagsläget gå runt med rullator. Foto: PrivatNeo vill gärna kunna spela fotboll men tvingas i dagsläget gå runt med rullator. Foto: Privat
Neo vill gärna kunna spela fotboll men tvingas i dagsläget gå runt med rullator. Foto: Privat
Neo Poblete Osmani, som är född med diagnosen Lobär holoprosencefali, har en nervskada som gör att han inte kan gå själv. Nu kan en operation hjälpa honom. Foto: PrivatNeo Poblete Osmani, som är född med diagnosen Lobär holoprosencefali, har en nervskada som gör att han inte kan gå själv. Nu kan en operation hjälpa honom. Foto: Privat
Neo Poblete Osmani, som är född med diagnosen Lobär holoprosencefali, har en nervskada som gör att han inte kan gå själv. Nu kan en operation hjälpa honom. Foto: Privat
Förskoleläraran Anette Hansson och Anneli Blidstål startade en insamling för att hjälpa Neos familj att betala den dyra operationen i USA. Foto: PrivatFörskoleläraran Anette Hansson och Anneli Blidstål startade en insamling för att hjälpa Neos familj att betala den dyra operationen i USA. Foto: Privat
Förskoleläraran Anette Hansson och Anneli Blidstål startade en insamling för att hjälpa Neos familj att betala den dyra operationen i USA.  Foto: Privat
Maria Poblete Osmani och Faton Osmani, Neo och systern Felicia. Foto: PrivatMaria Poblete Osmani och Faton Osmani, Neo och systern Felicia. Foto: Privat
Maria Poblete Osmani och Faton Osmani, Neo och systern Felicia. Foto: Privat

Operation i USA kan hjälpa sjuke Neo, 5

Publicerad

5-åriga Neo Poblete Osmani lider av en svår diagnos som gör att han tvingas krypa. Nu har föräldrarna hittat en läkare i USA som kan utföra en operation som kan hjälpa deras son att gå. Vilket fick pojkens förskolelärare att i går starta en insamling på Facebook.

– Neo är en sådan glädjespridare! Vi har fått in 10 000 kronor redan, man kan knappt tro att det är sant, säger Anette Hansson, Neos förskolelärare.

Svårt sjuka Neo Poblete Osmani, som är född med diagnosen Lobär holoprosencefali, har en nervskada som gör att han inte kan gå själv. Nu hoppas hans föräldrar Maria Poblete Osmani och Faton Osmani att en operation som bara utförs i USA kan hjälpa deras son.

Det handlar om en fotoperation som ska kunna möjliggöra för Neo att kunna gå. I dagsläget går han på tå vilket gör att han tappar balansen och i stället tvingas krypa.

– Vi blev rekommenderad en läkare i USA som kan hjälpa honom att få ner fötterna. Vi träffade honom förra veckan i Köpenhamn, och såg bilder på andra patienter som han fått ner fötterna på, berättar Neos pappa Faton Osmani.

Nu har familjen fått en tid hos läkaren Joseph Picciotti som är anlitad av The Family Hope Center och har utfört fler än 200 liknande operationer, berättar mamma Maria som är mycket hoppfull. Hon berättar att hon är besviken på vad den svenska vården erbjudit deras son hittills. Familjen har också tackat nej till botoxinjektioner, då de anser det vara en kortsiktig lösning.

– Förra året blev vi erbjudna rullstol, jag undrade bara varför? Neo frågar hela tiden om han kan gå snart, och vi måste göra något snart för fötterna håller på att bli att vanställda, säger hon.

Vill spela fotboll

När Neos förskolelärare Anette Hansson och Anneli Blidstål på Gullvivans förskola i Växjö hörde talas om operationen valde de att starta en insamling på Facebook för att hjälpa föräldrarna med att samla ihop pengar som ett bidrag till operationen, som totalt kommer att kosta cirka 100 000 kronor. På mindre än ett dygn har de fått ihop 10 000 kronor.

Anette Hansson är överväldigad över hur många som har velat bidra till insamlingen.

– Neo är ett sånt barn som vi har tagit till vårt hjärta från första stund, han är en sådan glädjespridare och så omtänksam. Han vill gärna kunna spela fotboll men tvingas gå runt med sin rullator och kämpar på, säger hon.

Började gråta

Hon berättar att det är allt från vänner till helt okända privatpersoner, unga som gamla, som har skänkt pengar.

– Det är fantastiskt, man kan knappt tro det är sant. Vi räknade med kanske några tusen, vi förstår inte att folk har så stort hjärta, vi går på små moln, säger Anette.

Neos föräldrar är tacksamma för initiativet, de har tänkt låna ihop pengar till operationen.

– Vi började bara gråta när de berättade. Vi tänkte inte att det skulle bli så stort, det är helt fantastiskt, att så många bryr sig om vår lille unge, säger mamma Maria och tillägger:

– Han är världens underbaraste, han vaknar glad varje dag. Han är den som kryper in i köket och frågar om jag vill ha hjälp. Han är godhjärtad, och har enorm potential, säger hon.

Den 26 mars åker familjen till USA för sonens operation. Pappa Faton förklarar att han knappt kan vänta.

– Men å andra sidan har vi väntat i fem år, så vi kan vänta några månader till, säger han,

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag