Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Operasångaren uppe i sadeln igen efter hoten

Rickard Söderberg. Foto: Sven Lindwall

Han har fått sten och ägg kastade efter sig och cykeln nersmetad med bajs.

Nu ska Rickard Söderberg trava genom "Skånes tyngsta SD-fästen" med bland andra Dogge Doggelito och en gigantisk regnbågsflagga.

Ett korståg till häst.

– Jag tror inte att det kommer att provocera. Jag tror att människor innerst inne förstår att kärlek och mångfald är något vi behöver så det är jag inte rädd för, säger Rickard Söderberg.

FAKTA

Rickard Söderberg

Gör: Operasångare och debattör

Ålder: 39

Bor: Malmö

Aktuell: Med i Hovturnén som skrittar genom Skåne med start 30 juli på Knutstorps borg i Kågeröd

Söderbergs öppna brev

Jag älskar Skåne; Landsändan som låtit mej identifiera mej som skåning, trots att jag är född i en helt annan del av världen. I Halland. Men det är inte alla som får åtnjuta denna generositet. För i den Skånska myllan har också rasistpartierna har sina allra starkaste fästen. Då sjunger jag inte längre av glädje över det Skåne jag älskar. Då sjunger jag av sorg.

 

Jag älskar också offentliga personer som vågar ta ställning mot denna trångsinthet; som står upp för tolerans och mångfald. Det kan låta självklart, men när det är skivor som ska krängas så är det många som väljer att inte stöta sej med rasister, istället för att stå upp för mänskliga rättigheter. Då sjunger jag av sorg.

 

I veckan rider jag ut över de skånska slätterna tillsammans med en brokig skara artister och musiker, vi rider med regnbågsflaggan som vår fana in i några av de mest rasisttäta kommunerna för att sjunga för tolerans och mångfald. Då är jag stolt. Väldigt stolt.

Öppen demokrati. Fri skola. Sjukvård. Barnbidrag och föräldrapenning. Granskat rättsväsende och bankgaranti. Religionsfrihet och antidiskrimineringslagar. Allemansrätt, mötes- och religionsfrihet. Tillgänglig infrastruktur och milsvid orörd natur. Konserter i det gröna. Din möjlighet att just nu läsa dessa rader. Varm. Mätt. Ren. Samtidigt som en medmänniska står framför våra ögon utan tak över huvudet. Kall. Hungrig. Utan tillgång till vatten att vare sig dricka eller tvätta sig med.

Även om det går fel ibland, så är det få länder i världen som kan jämföra sej med vårt överflöd. Så när människor inte ens ser att detta; När de tycker vi inte har så vi kan dela med oss till de som flyr för sitt liv; Då sjunger jag av sorg.

 

Sjunger å era vägnar som tror att tiggaren på gatan gör det för att den söker lyx. Inte för att den försöker leva. Sjunger av sorg för de kommuner som vägrar ta emot flyktingbarn som inte har något. Inte ens föräldrar. Som tror att människor söker sig till oss ifrån sin säkra död för att de vill. Inte för att de måste. För er som kommer dragandes med dogmer och trångsynthet när människor bara vill älska varandra. Ett requeim för att ni bygger murar och skapar konflikter, i en tid då samarbete och tolerans är det enda sättet att möta framtiden.

 

Vi har dragit jackpotvinsten i livets lotteri. De flesta har dragit nitlotter. Bara en sjuk människa vill fortsätta straffa dem, istället för att dela på den plats som fortfarande finns kvar. Dela på resurserna. Dela med oss i kärlek. Av kärlek.Denna del av jorden som vi kallar Sverige är inte enbart din, bara för att du råkar vara född här.

 

Planeten är inte din. Inte min. Den är vår.

Skåne är inte mitt. Inte ditt. Det är vårt.

Vi måste göra det enda värdiga och öppna dörrar; Inte mäta människors värde och stoppa de vi ser som mindre värda ifrån vårt värdskap, i en värld som blir mindre för varje dag.

När jag drar med Hovturnén genom Skåne i veckan, är det detta jag sjunger för. Dessutom vet jag att Dogge, Gunhild, Bengan och Wille sjunger med mej. Vi sjunger för ett Sverige där vi ser vårt eget överflöd och generöst vågar ge lite till de som inte har något. Alls. Jag sjunger för ett Sverige där tolerans råder och vi kärleksfullt står upp för dem som inte orkar stå själva. Vi sjunger för ett Sverige där all kärlek är bra kärlek. Det är det enda värdiga. Då sjunger jag av stolthet.

 

Kom och sjung med oss. Kom och var stolt med oss, och visa för världen att Skåne inte alls bara är rassar o homofober. Det är fullt av kärleksfulla, toleranta och alldeles, alldeles underbara männsikor. Det är det Skåne jag älskar. Det är för er jag sjunger av glädje!

Operasångaren Rickard Söderberg är en av flera artister i den årliga hovturné som Wille Crafoord ordnar i Skåne. Som namnet antyder färdas sällskapet (bl a Gunhild Carling och Dogge Doggelito) till häst från Kågeröd till Stenestad, Skäralid, Höganäs, Tomelilla, Hässleholm och Flyinge under en vecka (30/7-6/8).

Inför turnén har den Hallandsfödde sångaren summerat sina känslor om Skåne i ett inlägg. Där förklarar han dels sin kärlek till landskapet och människorna men också sorg över den främlingsfientlighet som finns här.

"Älskar mångfalden"

– Jag har bott här i 15 år så jag tycker att jag känner Skåne ganska väl. Och det jag älskar med Skåne är mångfalden, mångkulturen. Denna smältdegel av människor är helt otrolig och den måste vi värna om, säger Rickard Söderberg.

Turnén sammanfaller med Stockholm pride.

– Jag valde att vara med här i stället och jag tror att vi kommer att få lite av den feelingen här nere också.

Sällskapet kommer naturligtvis att skritta över de skånska slätterna med regnbågsflagga. Den största som finns att uppbringa, enligt Rickard Söderberg.

Fått rena dödshot

Han är dock mer oroad över hur det ska gå med ridningen än över om någon blir provocerad av kärleksbudskapet.

Vad har du för erfarenheter av det rasistiska Skåne?

– Jag har ju märkt av både rasistiska och homofoba falanger. Nu i vår har jag fått ägg kastade efter mig, stenar. Senast var det min cykel som blev nerkletad med bajs. En annan gång stod det bögjävel på cykeln, säger Rickard Söderberg.

– Sedan går jag fortfarande upp varje morgon och deletar skräp bland kommentarer på hemsidan, twitter och facebook till exempel. Allt från vanliga "du är dum i huvudet" till rena dödshot. Men det har ju inte med Skåne att göra, det har ju med samhället vi lever i att göra.

Men då utsätter du dig för möjligheten att få lika mycket skit nu också?

– Jo, men jag har sånt oerhört stöd. Både hemifrån från min man och från mina regnbågsjedis på sociala medier. Och då tänker jag att om inte jag tar den här fajten, vem i herrans namn ska ta den då

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!