Rickard Söderberg. Foto: Sven Lindwall
Rickard Söderberg. Foto: Sven Lindwall

Operasångaren uppe i sadeln igen efter hoten

Publicerad

Han har fått sten och ägg kastade efter sig och cykeln nersmetad med bajs.

Nu ska Rickard Söderberg trava genom "Skånes tyngsta SD-fästen" med bland andra Dogge Doggelito och en gigantisk regnbågsflagga.

Ett korståg till häst.

– Jag tror inte att det kommer att provocera. Jag tror att människor innerst inne förstår att kärlek och mångfald är något vi behöver så det är jag inte rädd för, säger Rickard Söderberg.

Operasångaren Rickard Söderberg är en av flera artister i den årliga hovturné som Wille Crafoord ordnar i Skåne. Som namnet antyder färdas sällskapet (bl a Gunhild Carling och Dogge Doggelito) till häst från Kågeröd till Stenestad, Skäralid, Höganäs, Tomelilla, Hässleholm och Flyinge under en vecka (30/7-6/8).

Inför turnén har den Hallandsfödde sångaren summerat sina känslor om Skåne i ett inlägg. Där förklarar han dels sin kärlek till landskapet och människorna men också sorg över den främlingsfientlighet som finns här.

"Älskar mångfalden"

– Jag har bott här i 15 år så jag tycker att jag känner Skåne ganska väl. Och det jag älskar med Skåne är mångfalden, mångkulturen. Denna smältdegel av människor är helt otrolig och den måste vi värna om, säger Rickard Söderberg.

Turnén sammanfaller med Stockholm pride.

– Jag valde att vara med här i stället och jag tror att vi kommer att få lite av den feelingen här nere också.

Sällskapet kommer naturligtvis att skritta över de skånska slätterna med regnbågsflagga. Den största som finns att uppbringa, enligt Rickard Söderberg.

Fått rena dödshot

Han är dock mer oroad över hur det ska gå med ridningen än över om någon blir provocerad av kärleksbudskapet.

Vad har du för erfarenheter av det rasistiska Skåne?

– Jag har ju märkt av både rasistiska och homofoba falanger. Nu i vår har jag fått ägg kastade efter mig, stenar. Senast var det min cykel som blev nerkletad med bajs. En annan gång stod det bögjävel på cykeln, säger Rickard Söderberg.

– Sedan går jag fortfarande upp varje morgon och deletar skräp bland kommentarer på hemsidan, twitter och facebook till exempel. Allt från vanliga "du är dum i huvudet" till rena dödshot. Men det har ju inte med Skåne att göra, det har ju med samhället vi lever i att göra.

Men då utsätter du dig för möjligheten att få lika mycket skit nu också?

– Jo, men jag har sånt oerhört stöd. Både hemifrån från min man och från mina regnbågsjedis på sociala medier. Och då tänker jag att om inte jag tar den här fajten, vem i herrans namn ska ta den då

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag