Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Omvärldens reaktion efter Trumps besked

Hör Mette Frederiksens svar till Donald Trump.
Donald Trump kallade Mette Frederiksens avfärdande för ”elakt”. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump ställde in ett statsbesök i Danmark efter att ha vägrats få köpa Grönland.

Nu fortsätter ordkriget mellan den amerikanske presidenten – och alla andra. 

Världens medier riktade sina blickar mot Danmark när den amerikanske presidenten i onsdags ställde in det planerade statsbesöket i landet. Anledningen uppges vara att den danska statsministern Mette Frederiksen avfärdat Trumps möjligheter att köpa Grönland. 

– Det har förts en diskussion om en möjlig affär av Grönland och det har tillbakavisats av Kim Kielsen (Grönlands regeringschef), och även av mig. Det här påverkar inte vår goda relation med USA, sa Mette Frederiksen i onsdags.

”Kan inte acceptera”

Den amerikanske presidenten gick på offensiven. Han anser att avfärdandet var ”elakt” och hävdade att det inte var ett ”trevligt sätt” att säga nej.

På Twitter skrev därefter Trump att USA skyddar länder som Danmark men att de ändå bara är på 1,35 procent av GDP, som är ett mått på den totala ekonomiska aktiviteten i ett land.

Och nu fortsätter ordbråket. Danmarks före detta statsminister Lars Løkke svarade Donald Trump på Twitter:

”Som jag berättade för dig på NATO-toppmötet förra året. Vi har (proportionellt) förlorat lika många liv i Afghanistan som USA. Vi är alltid redo – så vi kan inte acceptera att vår villighet till militärt samarbete utmålas i procent.”

https://twitter.com/larsloekke/status/1164320449221799937?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1164320449221799937&ref_url=https%3A%2F%2Fekstrabladet.dk%2Fnyheder%2Fpolitik%2Fmedier-sviner-trump-til-og-hylder-mette%2F7760229

Tweeten skrevs natten till torsdag – och Donald Trump har inte lämnat något svar.

Däremot har några av världens medier passat på att lämna en kommentar kring Trumps agerande. 

CNN:s analytiker Zachary B. Wolf skriver så här:

”Hans lättretlighet, hans stridslystna utrikespoltik, hans fullständiga avfärdande av diplomati, hans krav på fullständig lojalitet kommer till en rejäl publik kostnad.

https://twitter.com/richardwolffedc/status/1164267706994044929

Richard Wolffe ledarskribent i the Guardian går också hårt åt den amerikanske presidenten: 

”Donald Trumps galenskap blir allt värre, inte bättre. Presidentskapet har inte normaliserat honom, det enda det normaliserat är våra reaktioner på hans överskott. Vi kan inte se genom dimman av desinformation och distraktion hur mycket av världens instabilitet som är direkt kopplat till hans misslyckande som president”.

Hyllar Mette Frederiksen

Tyska Der Spiegel väljer i stället att hylla Mette Frederiksens svar:

”Hon gav lugnt precis det svar hon skulle till den man vars sinnestillstånd pendlar mellan storhetsvansinne och pajkastning”.